Σόιμπλε: Το πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι το χρέος, αλλά η ανταγωνιστικότητα

Συνεχίζεται ο "άτυπος διάλογος" για την ελάφρυνση του χρέους μεταξύ του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, και του γερμανού υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. 

Ο γερμανός ΥΠΟΙΚ επανήλθε στο θέμα την Πέμπτη, όπως μεταδίδει η Wall Street Journal, δηλώνοντας ότι "το πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι το χρέος, αλλά η έλλειψη ανταγωνιστικότητας, και ότι η ελάφρυνση του χρέους θα μείωνε τη βούληση για μεταρρυθμίσεις στη χώρα". 

"Δεν κατανοούν ότι το πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι το επίπεδο του χρέους της, αλλά το πρόβλημα της Ελλάδας είναι η έλλειψη ανταγωνιστικότητας και η αδυναμία της να συγκροτήσει (λειτουργική δημόσια) διοίκηση", δήλωσε ο Σόιμπλε σε εκδήλωση για την παρουσίαση ενός νέου βιβλίου.

"Όλοι προσποιούνται ότι κάποια μορφή ελάφρυνσης του χρέους θα έκανε καλύτερα τα πράγματα στην Ελλάδα. Το μόνο πράγμα που θα άλλαζε είναι ότι θα μειωθεί ακόμη περισσότερο γενικά κάθε βούληση για να ασχοληθούν με μερικές μεταρρυθμίσεις", πρόσθεσε ο γερμανός υπουργός, αφήνοντας αιχμές για τη στάση ΗΠΑ και ΔΝΤ. 

Σημειώνεται ότι κατά τη συνάντησή του με την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, την Παρασκευή στις 10.30 το πρωί, ο πρωθυπουργός θα επιχειρήσει να βολιδοσκοπήσει την κατάσταση όσον αφορά το χρέος. Δηλαδή να δει αν η κ. Μέρκελ συμπορεύεται με τη σκληρή γραμμή του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ή αν η ελληνική πλευρά μπορεί να στηρίζεται σε αυτή.

Σε αυτό το θέμα, και στη στάση του γερμανού υπουργού Οικονομικών θα αναφερθεί σύμφωνα πληροφορίες σε συνέντευξη του που θα μεταδοθεί την Παρασκευή στο γαλλικό δίκτυο FRANCE 24. 

Προς το μεσημέρι θα δει και τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, από τον οποίον ο πρωθυπουργός ελπίζει σε νέα δήλωση στήριξης. 

«Η επιστροφή του επαίτη Έλληνα» είναι ο προσβλητικός τίτλος της γερμανικής εφημερίδας Bild για τον Αλέξη Τσίπρα λίγες ώρες πριν τη συνάντησή του με την γερμανίδα καγκελάριο.

«Φήμες» χαρακτήρισε στο μεταξύ ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς τις αναφορές κυβερνητικών πηγών ότι το Ευρωκοινοβούλιο προτίθεται να αναλάβει το πρωτοβουλία για το θέμα του χρέους.
Πηγή: skai.gr - ΑΜΠΕ