Διόδια

Σε εξέλιξη η μεγάλη επιστροφή μετά το Πάσχα: Αυξημένη κίνηση στην Αθηνών-Κορίνθου και χαμηλές ταχύτητες από τα διόδια του Ισθμού μέχρι τους Αγίους Θεοδώρους

Σε αυξημένη επιχειρησιακή ετοιμότητα τόσο το προσωπικό όσο και τα μέσα της Ελληνικής Αστυνομίας για την επιστροφή των εκδρομέων

Κλείσιμο

Φοροκεντρικό το προσχέδιο, λέει το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής

Το Προσχέδιο Κρατικού Προϋπολογισμού 2017 χαρακτηρίζεται από φοροκεντρική λιτότητα, επισημαίνει σε έκθεσή του το Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, με την οποία ασκεί δριμεία κριτική στο υφεσιακό, όπως επισημαίνει, μείγμα μέτρων που περιλαμβάνει.

«Οι φόροι που περιλαμβάνει το προσχέδιο αντί της μείωσης δαπανών, αναμένεται να αποθαρρύνουν την εργασία και την επιχειρηματικότητα και θολώνουν τις προοπτικές ανάκαμψης» τονίζεται στην έκθεση.

Όσον αφορά τις δαπάνες το γραφείο σημειώνει πως τα περιθώρια για οριζόντιες περικοπές δαπανών έχουν εξαντληθεί, και πως το κέντρο βάρους πρέπει να μετατεθεί στην ανακατανομή των δαπανών

Παράλληλα, το Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής χαρακτηρίζει ως αισιόδοξες τόσο τις προβλέψεις για την αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης, τις επενδύσεις και τις εξαγωγές.

Το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής παρατηρεί ότι ενώ πρόθεση της δημοσιονομικής πολιτικής είναι η αναδιανομή του εισοδήματος προς όφελος των χαμηλών εισοδημάτων, τελικά στην πράξη από το 2015 και μετά επιτυγχάνεται ακριβώς το αντίθετο.

Οι οικονομολόγοι του γραφείου επισημαίνουν τέλος, τους κινδύνους από την καθυστέρηση που παρατηρείται στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, αλλά από το επαναλαμβανόμενο έργο παρατεταμένης διαπραγμάτευσης και συμφωνίας την τελευταία στιγμή, που απειλεί κάθε φορά να εξουδετερώσει τις θετικές επιπτώσεις της συμφωνίας που επιτυγχάνεται τελικά.

Νωρίτερα, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος ομολόγησε εκ νέου ότι τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση είναι «υφεσιακά», τονίζοντας ότι το κρίσιμο είναι τα «αντισταθμίσματα» που μπορούν να υπάρξουν.

Στην παραδοχή ότι η φορολογική επιβάρυνση συνεπών νοικοκυριών και επιχειρήσεων
είναι μεγάλη, και ενέχει υφεσιακό κίνδυνο για την οικονομία, προχώρησε από το βήμα της Βουλής και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, δηλώνοντας όμως ότι η κυβέρνηση έλαβε αντισταθμιστικά μέτρα. 
Πηγή: skai.gr - Νίκος Φιλιππίδης