Τσακαλώτος: Θα δούμε πώς θα πάει η συζήτηση για το χρέος - Υφεσιακά τα μέτρα

Συγκρατημένα αισιόδοξος εμφανίστηκε για την απομείωση του ελληνικού χρέους ο Υπουργός Οικονομικών, προφανώς λαμβάνοντας τα μηνύματα από την Ευρώπη. Μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής όπου συζητείται το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2017, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έριξε τον πήχη των προσδοκιών του, αφήνοντας όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά και εκφράζοντας την αγωνία του για τις επιπτώσεις μίας αρνητικής εξέλιξης των συγκεκριμένων διαπραγματεύσεων.

«Η συζήτηση για το χρέος νομίζω συνεχίζεται. Πάρα πολλοί παίχτες δουλεύουν γι’ αυτή τη λύση. Όλοι ξέρουν τι σημαίνει να μην δοθεί. Θα είναι αυτοεκπληρούμενη προφητεία μετά ότι “δεν θα πάμε καλά”. Θα δούμε πώς θα πάει αυτή η συζήτηση, αλλά νομίζω ότι έχουμε κάθε λόγο να το παλέψουμε αυτό και να είναι ένα αντιστάθμισμα», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Υπουργός Οικονομικών.

Επιχειρώντας, δε, να αμβλύνει τους φόβους περί των «ανταλλαγμάτων» που μπορεί να ζητά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα και ιδίως εάν απαιτεί ένα νέο τέταρτο Μνημόνιο, ο κος Τσακαλώτος, υποστήριξε πως σχετική απαίτηση δεν είναι προφανής στις συζητήσεις του με το ΔΝΤ, χωρίς ωστόσο να προκύπτει από την τοποθέτησή του ότι το αποκλείει κατηγορηματικά.

«Διαφωνώ με τον Χριστοδουλάκη. Δεν είναι καθόλου προφανές από τις συζητήσεις μου με το ΔΝΤ ότι θέλουν κι άλλο πρόγραμμα επιπλέον από αυτό. Τον Ιούλιο του 2015 τους τέθηκε το ερώτημα αν θα συμμετάσχουν σε αυτό το πρόγραμμα και θα εξαρτηθεί κι από το ποσό συμμετοχής τους.

Ο Υπουργός Οικονομικών ομολόγησε εκ νέου ότι τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση είναι «υφεσιακά», τονίζοντας ότι το κρίσιμο είναι τα «αντισταθμίσματα» που μπορούν να υπάρξουν, ενώ εξέφρασε την ανησυχία του για το κατά πόσο οι βάσιμοι λόγοι που υπάρχουν για αύξηση των ρυθμών ανάπτυξης το 2017 και 2018 μπορούν να είναι βιώσιμοι.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος πάντως φάνηκε ενοχλημένος από τη σκληρή κριτική που άσκησε στον προϋπολογισμό της κυβέρνησης ο επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, Παναγιώτης Λιαργκόβας.
Πηγή: skai.gr - Ναντίν Χαρδαλιά