Η πολιτική της ΕΚΤ «χτυπά την κερδοφορία» πολλών τραπεζών

Μήνυμα στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ότι η υπερ-χαλαρή νομισματική πολιτική της πλήττει την κερδοφορία τους έστειλαν δεκάδες τράπεζες της ευρωζώνης, εγείροντας μάλιστα το ενδεχόμενο να περιορίσουν τη στρόφιγγα του εύκολου δανεισμού προς επιχειρήσεις.

Στην τακτική μελέτη της ΕΚΤ για τις συνθήκες δανεισμού το τρίτο τρίμηνο, πολλά ιδρύματα απάντησαν ότι τα αρνητικά επιτόκια και οι μαζικές αγορές ομολόγων έχουν «αρνητικές επιπτώσεις» στα περιθώρια κέρδους τους, αψηφώντας τις πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου Μάριο Ντράγκι ότι η χαμηλή κερδοφορία οφείλεται εν μέρει σε δομικά προβλήματα του ευρωπαϊκού τραπεζικού κλάδου.

Συγκεκριμένα, σχεδόν τρεις στις δέκα τράπεζες ανέφεραν ότι η κερδοφορία τους έχει υποστεί αρνητικό πλήγμα λόγω της πολιτικής της Ευρωτράπεζας, ενώ σχεδόν οι μισές ανέφεραν ότι τα περιθώρια κέρδους έχουν περιοριστεί λόγω της μικρής «ψαλίδας» ανάμεσα στα επιτόκια που μπορούν να προσφέρουν για δάνεια από την μία πλευρά και για καταθέσεις από την άλλη.

Οι ανησυχίες των τραπεζών μάλιστα μπορεί να οδηγήσουν σε αυστηροποίηση των όρων για έγκριση δανείων προς επιχειρήσεις, καθώς μία μικρή πλειοψηφία των ιδρυμάτων ανέφερε στην έρευνα ότι περιμένει πιο σκληρά κριτήρια χορήγησης το τέταρτο τρίμηνο του έτους.

Στην Ελλάδα πάντως οι τράπεζες ανέφεραν ότι δεν περιμένουν σημαντικές αλλαγές στα κριτήρια δανειοδότησης των επιχειρήσεων, ούτε προς το καλύτερο ούτε προς το χειρότερο τους τελευταίους τρεις μήνες του έτους, ενώ και το τρίτο τρίμηνο τα κριτήρια παρέμειναν αμετάβλητα.
Πηγή: skai.gr - Αλέξανδρος Μαράκης