Κατρακύλα στις εισπράξεις από τον τουρισμό παρά την αύξηση των αφίξεων

Μείωση κατά 7,9% εμφάνισαν οι εισπράξεις από τον τουρισμό το πρώτο εξάμηνο του έτους σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι, παρά την οριακή αύξηση κατά 1,7% που κατέγραψε ο αριθμός των ταξιδιωτών που επεσκέφθη τη χώρα μας την επίμαχη περίοδο.

Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, η μείωση των εισπράξεων αποδίδεται πρωτίστως στη μείωση της δαπάνης που έκανε ο μέσος τουρίστας κατά 9,4%, ήτοι κατά περισσότερο από 47 ευρώ. Συγκεκριμένα, η μέση δαπάνη ανά επισκέπτη έπεσε στα 451 ευρώ, από περίπου 499 ευρώ που ήταν το πρώτο εξάμηνο πέρυσι.

Πτώση καταγράφηκε στις δαπάνες των τουριστών από όλες τις μεγάλες χώρες που τροφοδοτούν την ελληνική αγορά, τη Γερμανία (-11,7%), τη Γαλλία (-26,1%), το Ηνωμένο Βασίλειο (-5%), τη Ρωσία (-12,8%) και τις Ηνωμένες Πολιτείες (-20,6%).

Οι αφίξεις στη χώρα μας
 αυξήθηκαν πάντως οριακά κατά 1,7%, ξεπερνώντας τα 8,5 εκατομμύρια, από 8,37 εκατομμύρια που ήταν την αντίστοιχη περίοδο του περσινού έτους.

Τέλος, καταγράφηκαν 1.487 αφίξεις κρουαζιερόπλοιων, τρεις λιγότερες σε σχέση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2015, όμως με οι έξοδοι τουριστών από τα κρουαζιερόπλοια αυξήθηκαν και διαμορφώθηκαν στα 1,783 εκατομμύρια, έναντι 1,626 εκατομμυρίων το περσινό πρώτο εξάμηνο.
Πηγή: skai.gr