Μεγάλη πτώση στη βιομηχανική παραγωγή της Γερμανίας

Η βιομηχανική παραγωγή στη Γερμανία σημείωσε τον Ιούλιο τη μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων 23 μηνών, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα, σε μια ακόμα ένδειξη ότι η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία βαίνει προς επιβράδυνση.

Τα σημερινά στοιχεία, που δημοσιοποιήθηκαν μία ημέρα μετά την απρόσμενα αδύναμη αύξηση των βιομηχανικών παραγγελιών, έρχονται να προστεθούν στις ανησυχίες ότι η γερμανική οικονομία χάνει δυναμική, καθώς οι εξαγωγές της πλήττονται από τη χαμηλότερη ζήτηση στις αναδυόμενες αγορές και εντείνονται οι ανησυχίες για την απόφαση της Βρετανίας να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Οι εταιρίες στον βιομηχανικό τομέα συνεχίζουν να τηρούν στάση αναμονής λόγω της επιβράδυνσης στις παγκόσμιες εξαγωγικές αγορές», ανέφερε σε ανακοίνωση το υπουργείο Οικονομίας.

Η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε κατά 1,5% τον Ιούλιο από τον Ιούνιο, σύμφωνα με τα στοιχεία, ενώ οικονομολόγοι σε έρευνα του Reuters ανέμεναν αύξηση κατά 0,2%. Οι αυξήσεις κατά 1,8% στις κατασκευές και κατά 2,6% στην ενέργεια δεν ήταν αρκετές για να αντισταθμίσουν τη μείωση κατά 2,3% στη μεταποιητική δραστηριότητα, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν. Για το δίμηνο Ιουνίου-Ιουλίου, η βιομηχανική παραγωγή ήταν σχεδόν αμετάβλητη, καταγράφοντας οριακή πτώση κατά 0,1%.

Ο οικονομολόγος της ING Κάρστεν Μπρζέσκι είπε ότι η στασιμότητα στη βιομηχανική παραγωγή δεν οφείλεται σε έναν μόνο παράγοντα.

«Η τάση ξεκίνησε ήδη πολύ πριν από το βρετανικό δημοψήφισμα, αλλά σαφώς η ψήφος υπέρ του Brexit ήταν ένας από τους βασικούς παράγοντες για την απότομη πτώση του Ιουλίου», σχολίασε ο Μπρζέσκι.

«Γενικά, η γερμανική βιομηχανία φαίνεται να πλήττεται από την ασθενέστερη δραστηριότητα στην Κίνα, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εταίροι της στην ευρωζώνη και μια γενικότερη στροφή από τη μεταποίηση προς τις υπηρεσίες».
Πηγή: skai.gr