Ακόμα βαθύτερη από τις αρχικές εκτιμήσεις η ύφεση του δευτέρου τριμήνου

Βαθύτερη από ό,τι είχε αρχικά εκτιμηθεί ήταν η ύφεση που υπέστη η ελληνική οικονομία το δεύτερο τρίμηνο του έτους, σύμφωνα με νεότερες εκτιμήσεις που έδωσε στη δημοσιότητα η Ελληνική Στατιστική Αρχή.

Συγκεκριμένα, η οικονομία συρρικνώθηκε κατά 0,9% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, αντί για 0,7% που είχε αρχικά εκτιμηθεί.

Πρόκειται για το τέταρτο συναπτό τρίμηνο υποχώρησης του ελληνικού ΑΕΠ σε ετήσια βάση, με την οικονομία ουσιαστικά να έχει πάρει την κατιούσα μετά την επιβολή των capital controls και το δημοψήφισμα το καλοκαίρι του 2015.

Με δεδομένη τη μείωση του ΑΕΠ κατά 1% που καταγράφηκε το πρώτο τρίμηνο του έτους, τα νεότερα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ καταδεικνύουν ότι η ελληνική οικονομία κινείται για την ώρα σε ρυθμούς ύφεσης 0,95% για ολόκληρο το έτος.

Βασικοί παράγοντες πίσω από τη μείωση της οικονομικής δραστηριότητας ήταν ο περιορισμός της καταναλωτικής δαπάνης κατά 1,9% σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του 2015, αλλά και η μείωση των εξαγωγών κατά 11,4%.

Κύρια αιτία για την επιδείνωση του εμπορικού ισοζυγίου ήταν η καταβαράθρωση κατά 26,5% στις εξαγωγές υπηρεσιών, γεγονός που υπερκάλυψε τη μικρή αύξηση 2,9% στις εξαγωγές αγαθών.

Μείωση καταγράφηκε και στις εισαγωγές, της τάξης του 7,1%.

Αναλυτικά τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ ΕΔΩ
Πηγή: skai.gr