Κλείσιμο

Τίσεν: Σεβαστείτε την ανεξαρτησία της ΕΛΣΤΑΤ – Το θέμα θα τεθεί στην αξιολόγηση

Μήνυμα στην Αθήνα να γίνει σεβαστή η ανεξαρτησία της ΕΛΣΤΑΤ αποστέλλει σε συνέντευξή της στα Νέα η επίτροπος Απασχόλησης Μαριάνε Τίσεν, δηλώνοντας ότι το ευρύτερο θέμα θα αποτελέσει αντικείμενο της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, και έχει ήδη μπει στην ατζέντα του Eurogroup της 9ης Σεπτεμβρίου.

Στον απόηχο της χθεσινής (Πέμπτης) ηχηρής παρέμβασης της Κομισιόν, η Μαριάνε Τίσεν, στην αρμοδιότητα της οποίας ανήκει η Eurostat, αφήνει αιχμές και για κυβερνητικά στελέχη, εκφράζοντας «έντονη ανησυχία για δηλώσεις που αμφισβητούν την εγκυρότητα των στοιχείων πάνω στα οποία βασίζεται το Πρόγραμμα Σταθερότητας της Ελλάδα».

Με αφορμή δε τη δίωξη του πρώην προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου, η Τίσεν δεν διστάζει να εκφράσει την απόλυτη στήριξή της στο πρόσωπό του, λέγοντας ότι αποκατέστησε την αξιοπιστία της ΕΛΣΤΑΤ, η διατήρηση της ανεξαρτησίας της οποίας είναι καίριας σημασίας. «Έχω την πεποίθηση ότι αυτή η ανεξαρτησία θα γίνει σεβαστή από όλους (...) Φυσικά, η αξιοπιστία μπορεί να χαθεί σε μια στιγμή», σχολιάζει με νόημα.

Στο πλαίσιο αυτό, η βελγίδα επίτροπος εγείρει θέμα αποπολιτικοποίησης της ελληνικής Δημόσιας Διοίκησης δείχνοντας την πηγή των ανησυχιών και της ενόχλησης της Κομισιόν.

«Υπό την προεδρία του Γεωργίου, από το Νοέμβριο του 2010 τα ελληνικά στοιχεία για το έλλειμμα και το χρέος ήταν συμβατά με τους κανόνες που ισχύουν για όλα κράτη – μέλη» τονίζει η κ. Τίσεν.

Αποστάσεις από το Μαξίμου

Στο μεταξύ, αποστάσεις από το θέμα σπεύδει να πάρει τώρα η κυβέρνηση μετά την ηχηρή παρέμβαση της Επιτροπής. «Δεν αφορά την κυβέρνηση το θέμα η κυβέρνηση δεν αποτελεί μέρος του προβλήματος – πρόκειται για πόλεμο δικαίωσης Παπανδρεϊκών – Καραμανλικών που επηρεάζει και τις ισορροπίες στη ΝΔ» δηλώνει το Μαξίμου.
Πηγή: skai.gr