Κοκτέιλ χαλάρωσης ανακοίνωσε η Τράπεζα της Αγγλίας για να πολεμήσει το πλήγμα του Brexit

Κοκτέιλ μέτρων για την τόνωση της ανάπτυξης στο Ηνωμένο Βασίλειο, μετά την επικράτηση του Brexit στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου, ανακοίνωσε σήμερα η Τράπεζα της Αγγλίας (ΤτΑ).

Σημειώνοντας ότι μετά το Brexit η προοπτική ανάπτυξης της βρετανικής οικονομίας έχει «αποδυναμωθεί σημαντικά», η Τράπεζα μείωσε το βασικό επιτόκιό της στο 0,25%, από το 0,5% που ήταν έως σήμερα. Πρόκειται για την πρώτη μείωση επιτοκίου από το 2009, ενώ το 0,25% συνιστά το χαμηλότερο επίπεδο στην μακρά ιστορία της, που μετρά 322 χρόνια.

Παράλληλα, η ΤτΑ αναβίωσε το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, που ήταν «παγωμένο» από το 2012, προαναγγέλλοντας νέες αγορές ομολόγων ύψους 70 δισεκατομμυρίων λιρών.

Μάλιστα η ποσοτική χαλάρωση θα διευρυνθεί ώστε να περιλάβει αγορές όχι μόνο κρατικών ομολόγων, αλλά και ιδιωτικών εταιρικών τίτλων. Τα 60 δισεκ. λίρες θα διατεθούν για κρατικά βρετανικά ομόλογα, ενώ τα υπόλοιπα 10 δισεκ. θα διοχετευθούν σε εταιρικά ομόλογα.

Η μείωση του βασικού επιτοκίου στο 0,25% αναμένεται να πλήξει την κερδοφορία των βρετανικών τραπεζών. Για τον λόγο αυτό, η Τράπεζα της Αγγλίας αποφάσισε τη σύσταση και ενός νέου προγράμματος παροχής χαμηλότοκων δανείων για τα τραπεζικά ιδρύματα, ώστε να διασφαλιστεί η ρευστότητα στην αγορά και η απρόσκοπτη συνέχιση του δανεισμού σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Το εν λόγω πρόγραμμα, γνωστό ως Term Funding Scheme, μπορεί να φτάσει σε ύψος τα 100 δισεκατομμύρια λίρες.

Οι αποφάσεις της ΤτΑ προκάλεσαν βαθιά πτώση της στερλίνας έναντι του δολαρίου, με το βρετανικό νόμισμα να καταγράφει πτώση κατά περίπου 1,5%.

«Λάβαμε αυτά τα βήματα επειδή η οικονομική προοπτική έχει αλλάξει σημαντικά», δήλωσε σε δημοσιογράφους στο Λονδίνο ο διοικητής της ΤτΑ Μαρκ Κάρνεϊ, παραπέμποντας σε σειρά ερευνών που δείχνουν απότομη επιδείνωση του καταναλωτικού και επενδυτικού κλίματος στο Ηνωμένο Βασίλειο.

«Οι δείκτες έχουν πέσει απότομα, στις περισσότερες περιπτώσεις σε επίπεδα που δεν έχουμε δει μετά την [παγκόσμια] κρίση, και σε ορισμένες περιπτώσεις σε ιστορικά χαμηλά», προσέθεσε.

Πέραν του πακέτου νομισματικών παρεμβάσεων, η ΤτΑ μείωσε δραματικά την πρόβλεψή της για ανάπτυξη τον επόμενο χρόνο στο 0,8%, από 2,3% που ήταν έως σήμερα.

Επί τα χείρω αναθεωρήθηκε και η πρόβλεψη για ανάπτυξη το 2018, στο 1,8% από 2,3%.
Πηγή: skai.gr - Αλέξανδρος Μαράκης