Λιού: Πρέπει να καταστεί σύντομα βιώσιμο το ελληνικό χρέος

Την πεποίθησή του ότι πρέπει να καταστεί σύντομα βιώσιμο το ελληνικό δημόσιο χρέος εξέφρασε, μεταξύ άλλων, μετά την συνάντησή του με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλ.Τσακαλώτο, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιού.

Ο κ. Λιου ζήτησε απο την ελληνική κυβέρνηση να συνεχίσει να προωθεί τα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί, καθώς επίσης και να προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις και τις ιδιωτικοποιήσεις.

Επανέλαβε μάλιστα ότι αναγνωρίζονται οι τεράστιες προσπάθειες που έχει καταβάλει η Ελλάδα το τελευταίο έτος και υπογράμμισε ότι η πρόοδος στις μεταρρυθμίσεις παίζει τεράστιο ρόλο, προκειμένου οι ευρωπαίοι εταίροι να αρχίσουν να συζητούν για το χρέος και πως αυτό θα καταστεί αειφόρο και βιώσιμο.

Τόνισε ωστόσο ότι η ελάφρυνση του χρέους πρέπει να είναι ένα κομμάτι, ενός μεγαλύτερου και σημαντικού σχεδίου, ενώ εξέφρασε την απόψη ότι η αποπληρωμή του ελληνικού χρέους θα πρέπει να συμβαδίζει με την ανάπτυξη.

Επιπλέον, χαρακτήρισε πολύ σημαντικές τις συμφωνίες που έχουν γίνει, προκειμένου, όπως επισήμανε, να ξαναχτιστούν τα θεμέλια της ελληνικής οικονομίας.

Αναφερόμενος στο Brexit, εξέφρασε την άποψη ότι οι καλές σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης και Βρετανίας θα βοηθήσουν και την παγκόσμια οικονομία.

Ο κ. Λιου, τέλος, εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι το ΔΝΤ θα συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα.

«Το ζητούν άλλωστε ορισμένοι από τους εταίρους», είπε, «αλλά και εγώ προσωπικά πιστεύω ότι η στάση του Ταμείου είναι θετική για την Ελλάδα, γιατί αυτό είναι προσηλωμένο στην αναδιάρθρωση του χρέους».

Εμφανίστηκε επίσης θετικός στο αίτημα που θέτει η Ελλάδα για μείωση του στόχου του 3,5% για το πρωτογενές πλεόνασμα, λέγοντας ότι είναι ένα θέμα που θα πρέπει να συζητηθεί με τους εταίρους και θα πρέπει να επιδειχτεί ρεαλισμός για το τι μπορεί να πετύχει η χώρα.

«Από εδώ και στο εξής συζητάμε πιο τεχνικές λεπτομέρειες για το χρέος: Πως, τι, πότε και όχι αν χρειάζεται ελάφρυνση του» υποστήριξε από την πλευρά του ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Ο έλληνας υπουργός Οικονομικών εξέφρασε μάλιστα την πεποίθηση του, ότι ο αμερικανός ομόλογός του προσέρχεται στο Συνέδριο των G 20 που διεξάγεται στην Κίνα  ως φίλος της Ελλάδας και δήλωσε αισιόδοξος ότι θα συνδράμει, προκειμένου να ανοίξει η συζήτηση και να παρθούν οι αποφάσεις γύρω από το θέμα του χρέους




Πηγή: skai.gr