Το Brexit «μπορεί να κόψει ως και 0,5 μονάδες» από το ΑΕΠ της ευρωζώνης

Η επικράτηση του Brexit στο βρετανικό δημοψήφισμα μπορεί να «κόψει» το ΑΕΠ της ευρωζώνης κατά έως και 0,5 μονάδες, σύμφωνα με εκτιμήσεις του προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg, επικαλούμενο έγγραφο της Συνόδου Κορυφής.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Bloomberg, ο κ. Ντράγκι προβλέπει ότι το Brexit μπορεί να βλάψει την οικονομική δραστηριότητα στη νομισματική ένωση σε βάθος τριών ετών.

Ο κεντρικός τραπεζίτης φέρεται να τονίζει ακόμα ότι έχει έλθει ώρα να αντιμετωπισθούν οι αδυναμίες των τραπεζών.

Οι πρώτες δύο μέρες συναλλαγών στις παγκόσμιες αγορές διέγραψαν τρισεκατομμύρια στην κεφαλαιακή αξία εκατοντάδων εταιρειών, λόγω της αβεβαιότητας που προκάλεσε η βρετανική ψήφος.

Σταθεροποίηση στις αγορές

Η εικόνα πάντως σταθεροποιήθηκε σαφώς σήμερα, ενόψει της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε.

Ο FTSE 100 στο Λονδίνο ενισχύθηκε κατά 2,64%, ενώ ο ευρύτερος δείκτης FTSE 250, που δίνει μία πληρέστερη εικόνα της βρετανικής οικονομίας, έκλεισε με άνοδο 3,58%.

Θετική ήταν η εικόνα για τις τραπεζικές μετοχές, που είχαν υποστεί βαρύτατες απώλειες την Παρασκευή και τη Δευτέρα. Άνοδο άνω του 3,3% είχε Barclays και ενώ πάνω από 7,4% βρέθηκαν τα κέρδη για τη μετοχή της Lloyds. Μικρή πτώση, 0,29% υπέστη η Royal Bank of Scotland.

Στο «πράσινο» κινήθηκαν επίσης οι δύο άλλες μεγάλες αγορές της Ευρώπης, με τον DAX στη Φρανκφούρτη να ανεβαίνει κατά 1,93%, και το CAC 40 στο Παρίσι να έχει κέρδη 2,61%.

Τα θετικά πρόσημα στην Ευρώπη ευνόησαν και το Χρηματιστήριο της Αθήνας, που κατέγραψε κέρδη 3,72%, με τον Γενικό δείκτη να φτάνει τις 538 μονάδες.

Η στερλίνα, που μετά τη δημοψήφισμα είχε πέσει στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1985 έναντι του δολαρίου, ενισχύθηκε κατά 0,87%. Μία λίρα «αγοράζει» 1,334 αμερικανικά νομίσματα.

Με άνοδο της τάξης του 0,90% έχει ανοίξει ο Dow Jones στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, ενώ ο δείκτης υψηλής τεχνολογίας Nasdaq ανεβαίνει κατά 1,57%.
Πηγή: skai.gr