Βιλερουά: Το γρηγορότερο δυνατό οι συνομιλίες για την έξοδο της Βρετανίας

Οι συνομιλίες για την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να διεξαχθούν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα προκειμένου να περιοριστεί η αβεβαιότητα, τονίζει το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Φρανσουά Βιλερουά Ντε Γκαλό, προσθέτοντας ότι το οικονομικό κέντρο του Λονδίνου κινδυνεύει να χάσει το μεγάλης σημασίας «ευρωπαϊκό διαβατήριο» του.

Οι τράπεζες που έχουν έδρα στο Λονδίνο βασίζονται στο λεγόμενο διαβατήριο της ΕΕ για να λειτουργούν σε όλη την κεφαλαιαγορά του μπλοκ ανεμπόδιστα. Ορισμένες τράπεζες μάλιστα είχαν δηλώσει ότι θα μετακινήσουν τις δραστηριότητές του στη ζώνη του ευρώ, εάν η Βρετανία άφηνε την ΕΕ.

«Το Σίτι του Λονδίνου δεν θα είναι σε θέση να κρατήσει το διαβατήριό του αν η Βρετανία αφήσει την ενιαία αγορά του εμπορίου αγαθών και υπηρεσιών της ΕΕ», όπως είπε χαρακτηριστικά ο Ντε Γκαλό.

«Υπάρχει το νορβηγικό μοντέλο του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου, το οποίο θα επιτρέψει στην Βρετανία να διατηρήσει την πρόσβασή της στην ενιαία αγορά, αλλά με τη δέσμευση για την εφαρμογή όλων των κανόνων της ΕΕ», είπε.

«Θα ήταν λίγο παράδοξο να αποχωρήσει από την ΕΕ και την εφαρμογή όλων των κανόνων της ΕΕ, αλλά αυτό θα ήταν μια λύση αν η Βρετανία επιθυμεί να κρατήσει την πρόσβασή της στην ενιαία αγορά».
Πηγή: skai.gr - Reuters