Κλείσιμο

Καμπανάκι ΔΝΤ για μπαράζ κινδύνων που απειλούν την ευρωζώνη

Σαφή προειδοποίηση ότι η ευρωζώνη είναι πλέον περισσότερο ευάλωτη σε μία σειρά κινδύνων λόγω των «αυξανόμενων πολιτικών διαιρέσεων» και του ευρωσκεπτικισμού, απευθύνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, στην ετήσια τακτική αξιολόγηση της νομισματικής ένωσης.

Χρησιμοποιώντας σκληρές διατυπώσεις, το ΔΝΤ τονίζει πως η ευρωζώνη έχει φτάσει πια σε ένα «κρίσιμο σταυροδρόμι», όπου οι κίνδυνοι δεν περιορίζονται στη σφαίρα των οικονομικών, αλλά έχουν διαχυθεί και στον κόσμο της πολιτικής, με αιχμές τη διχόνοια ανάμεσα στους εταίρους λόγω της προσφυγικής κρίσης και τον κίνδυνο εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Η έλλειψη συλλογικής αντίδρασης στην αύξηση των προσφύγων έχει εκθέσει ζωντανά τα πολιτικά ρήγματα», αναφέρει. «Εάν οι συνοριακοί έλεγχοι συνεχιστούν ή οι προσφυγικές εισροές αυξηθούν ξανά, αυτές οι διαιρέσεις μπορεί να βαθύνουν, θέτοντας σε κίνδυνο την ελεύθερη μετακίνηση μέσα στην ενιαία αγορά». Τα ρίσκα μπορεί να αυξηθούν αν οι βρετανοί ψηφίσουν Brexit στις 23 Ιουνίου.

Τα προβλήματα αυτά επισκιάζουν την ούτως ή άλλως αργή ανάκαμψη της οικονομίας στο μπλοκ των 19 εταίρων, όπου κληροδοτήματα της ευρω-κρίσης όπως τα πολλά «κόκκινα» δάνεια, το μεγάλο δημόσιο χρέος και η υψηλή ανεργία οδηγούν σε αδύναμες μεσοπρόθεσμες προοπτικές.

«Ισχυρές συλλογικές δράσεις απαιτούνται ώστε να αντιμετωπιστεί ο ευρωσκεπτικισμός και να ανανεωθεί η πίστη στη νομισματική ένωση», σημειώνει το Ταμείο, προσθέτοντας ότι δίχως περισσότερες «αποφασιστικές ενέργειες» για την τόνωση της ανάπτυξης και την εμβάθυνση της ενοποίησης, η ευρωζώνη μπορεί να αποσταθεροποιηθεί και να βιώσει αλλεπάλληλες κρίσεις εμπιστοσύνης.

Ως λύση, το ΔΝΤ προκρίνει μία στρατηγική τεσσάρων σημείων που ουσιαστικά οδηγούν σε βαθύτερη δημοσιονομική και τραπεζική ενοποίηση, με ταυτόχρονη έμφαση στις διαθρωτικές μεταρρυθμίσεις και συνέχιση της χαλαρής νομισματικής πολιτικής.

Το Ταμείο συστήνει μία σειρά πρωτοβουλιών που μεταφέρουν δημοσιονομικές δυνατότητες στο κέντρο της ευρωζώνης, δηλαδή στις Βρυξέλλες, φτάνοντας ακόμα και το σημείο να εγείρει το ενδεχόμενο συγκρότησης ενός κοινού ευρω-υπουργείου Οικονομικών σε βάθος χρόνου.

Το Ταμείο επισημαίνει ότι όλα τα μέλη της ευρωζώνης θα πρέπει να επιδιώξουν εξισορρόπηση της δημοσιονομικής πολιτικής τους με αναπτυξιακό πρόσημο. Για χώρες που λόγω υψηλού χρέους δεν έχουν δημοσιονομικό χώρο, συστήνει ακριβώς την προώθηση επενδύσεων από το κέντρο. Πιθανές λύσεις είναι η διεύρυνση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων ή τη δημιουργία επενδυτικών οχημάτων που θα στοχεύουν σε κοινά έργα, όπως η προσφυγική κρίση ή η μεταφορά ενέργειας.

Παράλληλα, το ΔΝΤ τάσσεται ανοιχτά υπέρ της πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ενιαία εγγύηση καταθέσεων στην ευρωζώνη, παρά την αντίθεση της Γερμανίας, τονίζοντας ότι η προστασία των αποταμιεύσεων με ένα κοινό δημοσιονομικό ανάχωμα είναι «απαραίτητη για την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης».
Πηγή: skai.gr - Αλέξανδρος Μαράκης