Κλείσιμο

Σταθερή αύξηση του δανεισμού στην ευρωζώνη, υπό το βλέμμα της ΕΚΤ

Νέα αύξηση του δανεισμού προς επιχειρήσεις καταγράφηκε τον Απρίλιο στην ευρωζώνη, καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα συνεχίζει την προσπάθειά της να μετακυλήσει ρευστότητα στην πραγματική οικονομία ενθαρρύνοντας τον τραπεζικό δανεισμό.

Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία της Ευρωτράπεζας, οι πιστώσεις προς ιδιωτικές εταιρείες αυξήθηκαν κατά 1,2% τον Απρίλιο, ελαφρώς καλύτερα σε σχέση με τον Μάρτιο, όταν είχαν αυξηθεί κατά 1,1%. Τα χρόνια της βαθιάς ευρω-κρίσης ο όγκος του τραπεζικού δανεισμού προς επιχειρήσεις συρρικνωνόταν σχεδόν αδιάκοπα, πέφτοντας κάτω από το -3% στις αρχές το 2014.

Λιγότερο θετικά ήταν τα μαντάτα όσον αφορά τα δάνεια προς νοικοκυριά, που συνέχισαν να αυξάνονται μεν αλλά με ελαφρώς χαμηλότερο ρυθμό. Τα δάνεια προς τα νοικοκυριά της ευρωζώνης αυξήθηκαν κατά 1,5% τον Απρίλιο, ελαφρώς χειρότερα από το +1,6% που είχε καταγραφεί τον Μάρτιο.

Η τόνωση του δανεισμού στην ευρωζώνη αποτελεί θετικό σινιάλο για την ΕΚΤ, η οποία συνεδριάζει στη Βιέννη μέσα στις επόμενες ημέρες προκειμένου να αποτιμήσει την πορεία της επεκτατικής νομισματικής πολιτικής της, η οποία περιλαμβάνει ένα μαζικό πρόγραμμα αγοράς ομολόγων ύψους 1,7 τρισεκατομμυρίων ευρώ, αρνητικά ή μηδενικά επιτόκια αλλά και σειρά χαμηλότοκων χρηματοδοτήσεων των ευρωπαϊκών τραπεζών.

Στόχος όλων αυτών των πρωτοβουλιών είναι ακριβώς να τονωθούν η ρευστότητα και η κατανάλωση στην πραγματική οικονομία, συμπαρασύροντας προς τα πάνω και τον πληθωρισμό, ο οποίος τον Μάιο βρέθηκε για μία ακόμα φορά σε αρνητικό έδαφος, στο -0,1%. Ήταν ο τέταρτος συναπτός μήνας που η «πανοπλία» μέτρων της ΕΚΤ δεν κατάφερε να φέρει τον δείκτη τιμών πάνω από το μηδέν.

Αντίθετα όμως, ανησυχίες μπορεί να προκαλέσουν στη Φρανκφούρτη τα νέα στοιχεία που φανερώνουν ότι το απόθεμα χρήματος στην οικονομία της ευρωζώνης (δείκτης M3) διευρύνθηκε με τους πιο αργούς ρυθμούς από τότε που η ΕΚΤ εξαπέλυσε το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, πριν από σχεδόν ενάμισι χρόνο.

Το M3, που περιλαμβάνει από μετρητά έως και ελάχιστα ρευστές μορφές χρήματος, αυξήθηκε κατά 4,6%, από 5% που ήταν τον Μάρτιο, παρά το γεγονός ότι η ΕΚΤ τροφοδοτεί την αγορά με 80 δισεκατομμύρια ευρώ ανά μήνα μέσω των αγορών ομολόγων που πραγματοποιεί, ενώ παράλληλα ο αυξημένος τραπεζικός δανεισμός ουσιαστικά δημιουργεί χρήμα.

Αναλυτικά τα στοιχεία της ΕΚΤ ΕΔΩ
Πηγή: skai.gr - Αλέξανδρος Μαράκης