Πρόγραμμα εξέλιξης επιχειρηματικών ιδεών νεαρών Ελλήνων από το Reload Greece του Λονδίνου

Συνέχεια στην επιτυχημένη προσπάθεια αναζήτησης, στήριξης και ανάδειξης επιχειρηματικών ιδεών που μπορούν να έχουν οικονομικό και κοινωνικό αντίκτυπο στην Ελλάδα δίνει και φέτος το Reload Greece, το Κέντρο της Ελληνικής Επιχειρηματικότητας στο Λονδίνο.

Πρόκειται για μία πρωτοβουλία που ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2012 από πέντε νεαρούς Έλληνες του Λονδίνου με την επιδίωξη να βρουν εν μέσω κρίσης καινοτόμες ιδέες που μπορούν να συμβάλλουν στην ανάκαμψη της χώρας. Πλέον το Reload Greece αποτελείται από μία ομάδα 30 εθελοντών, και συνιστά τον κύριο οργανισμό ενημέρωσης και στήριξης νεαρών Ελλήνων και φιλελλήνων ανά τον κόσμο που θέλουν να υλοποιήσουν τα επιχειρηματικά εγχειρήματά τους.

Αυτή την περίοδο το Reload Greece τρέχει το RGChallenge, με το οποίο απευθύνεται πρόσκληση σε όποιον έχει ένα νεοφυές επιχειρηματικό πλάνο σε αρχικό στάδιο (start-up) να υποβάλλει αίτηση ένταξης σε ένα πενθήμερο ταχύρρυθμο πρόγραμμα εξέλιξης επιχειρηματικών ιδεών. Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων λήγει στις 26 Μαΐου.

Μετά την επιτυχημένη ολοκλήρωση του προηγούμενου RGChallenge τον Σεπτέμβριο του 2015, το πενθήμερο ‘accelerator’ του Reload Greece έχει ως σκοπό να βοηθήσει έξι επιλεγμένες ομάδες να εξελίξουν τις επιχειρηματικές τους ιδέες ώστε να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση και να έχουν άμεσο αντίκτυπο στην Ελλάδα.

Το πρόγραμμα επιτάχυνσης RGChallenge 2016 θα ξεκινήσει τη Δευτέρα 20 Ιουνίου και θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή 24 Ιουνίου με τις παρουσιάσεις των start-uppers σε ένα πάνελ επενδυτών. «Αν η start-up εταιρεία σας μπορεί να έχει έναν κοινωνικό ή οικονομικό αντίκτυπο στην Ελλάδα, είτε ζείτε εκεί είτε στο εξωτερικό, το RG Challenge είναι η τέλεια ευκαιρία να τελειοποιήσετε την επιχειρηματική σας πρόταση, να πάρετε συμβουλές από μία πρωτοκλασάτη λίστα επαγγελματιών που λειτουργούν ως μέντορες, από εταιρείες όπως ενδεικτικά οι Tesco, PWC, Paypal, IBM, Thomson Reuters και Deliveroo, καθώς και να παρουσιάσετε την πρότασή σας ενώπιον επενδυτών με την πιθανότητα εξασφάλισης χρηματοδότησης», δηλώνει στο ΣΚΑΪ η διευθύνουσα σύμβουλος και εκ των ιδρυτών του Reload Greece Έφη Κυρτάτα.

«Πάνω απ’ όλα», προσθέτει, «είναι μία μοναδική ευκαιρία για εσάς και την ομάδα σας να συγκεντρωθείτε στην επιχείρησή σας επί πέντε έντονες ημέρες, να λάβετε υποστήριξη και καθοδήγηση με διεθνή οπτική και να γίνετε μέρος μίας κοινότητας ενεργών ανθρώπων που εργάζονται σκληρά και με πάθος σε αυτό που κάνουν, όπως και εσείς».

Ο Μάικ Σωτηράκος, Διευθύνων Σύμβουλος της εταρείας Watershed Entrepreneurs, ο οποίος θα ηγείται του προγράμματος, λέει: «Είμαι πολύ περήφανος που ξαναδουλεύω ξανά με την ομάδα του Reload Greece. H επιτυχία του περσινού προγράμματος αποδεικνύει ότι το RGChallengeπαρέχει την πλατφόρμα και τα εργαλεία ώστε η νέα γενιά των επιχειρηματιών να δημιουργήσουν ένα καλύτερο μέλλον γι’ αυτούς, την εταιρεία τους και εν τέλει την Ελλάδα».

Σε δηλώσεις τους οι περσινοί συμμετέχοντες είπαν ότι το RGChallenge «τους βοήθησε να επικεντρωθούν στο επιχειρηματικό τους μοντέλο, να γνωρίσουν ανθρώπους με τους οποίους δε θα μπορούσαν ποτέ να έρθουν σε επαφή και τους έδωσε την αυτοπεποίθηση ώστε να προσεγγίσουν επενδυτές με επιτυχία».

Συγκεκριμένα η Μαρία Ευριπίδη, ιδρύτρια του BookYourWeddingDay.com, πρόσφατα κατόρθωσε να εξασφαλίσει επένδυση 100.000 λιρών, ενώ ο Γιώργος Οικονομίδης, ιδρυτής του Mastiha World, ήταν πρόσφατα στην Αμερική όπου παρουσίασε την επιχειρηματική του ιδέα στο SxSW.

Η Έφη Κυρτάτα σημειώνει ότι το RGChallenge είναι ανοιχτό για αιτήσεις από ένα ευρύ πεδίο τομέων, με μόνη προϋπόθεση να υπάρχει κάποια σύνδεση με την Ελλάδα. «Οι παλαιότεροι συμμετέχοντες προέρχονταν από το online εμπόριο, την εκπαίδευση/τεχνολογία, τον τουρισμό, τη βιομηχανία τροφίμων και ποτών ή και από τον τομέα χημικών προϊόντων για καθημερινή χρήση, ενώ είχαμε επίσης εγχειρήματα κοινωνικού χαρακτήρα με σκοπό την παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που τη χρειάζονταν», λέει η κα Κυρτάτα και τονίζει ότι οποιαδήποτε αξιόλογη ιδέα με πολλαπλασιαστικό αντίκτυπο στην ελληνική οικονομία και κοινωνία μπορεί να βοηθηθεί από το Reload Greece και να λάβει πλήρη χρηματοδότηση για την ανάπτυξή μέσω του προγράμματος.

Ενδεικτική φετινή συμμετοχή στο πρόγραμμα RGChallenge είναι η ομάδα Nima Composites, που σχηματίστηκε στο Μπρίστολ από τέσσερις ερευνητές μηχανικούς, τους Ευάγγελο, Αναστασία, Δέσποινα και Τζέιμι. Όταν μια μέρα η Αναστασία έριξε στο έδαφος το MacBook της σπάζοντας την οθόνη, η ομάδα αποφάσισε να αναζητήσει, μάταια, μία θήκη που να προστατεύει πλήρως και παράλληλα να μην αλλοιώνει την κομψή αίσθηση των συσκευών της Apple.

"Ως ερευνητές ειδικευόμαστε στο σχεδιασμό και κατασκευή σύνθετων υλικών", λέει στο ΣΚΑΙ ο Ευάγγελος Ζυμπελούδης. "Καταλάβαμε ότι η ανώτερη απόδοση και αισθητική σύνθετων υλικών με ανθρακόνημα είναι ικανή να παραγάγει ένα υψηλής ποιότητας προϊόν. Ξεκινώντας με μία θήκη για το MacBook της Apple φιλοδοξούμε να αναπτύξουμε τελικά μία σειρά κομψών, ελαφρών και προστατευτικών θηκών από ανθρακική ίνα για ηλεκτρονικές συσκευές καθημερινής χρήσης", εξηγεί.

Με τρία από τα τέσσερα μέλη της ομάδας να είναι Έλληνες η Nima Composites θέλησε με κάποιον τρόπο να προσφέρει στη χώρα και γι'αυτό αποφασίστηκε ναι μεν η εταιρεία να συσταθεί στη Βρετανία, αλλά η παραγωγή να μεταφερθεί στην Ελλάδα. "Ελπίζουμε ότι αυτό όχι μόνο θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας και θα μεταφέρει τεχνικές ικανότητες και τεχνογνωσία στη χώρα, αλλά παράλληλα θα εμπνεύσει και άλλους νεαρούς επιχειρηματίες να πράξουν αναλόγως", επισημαίνει ο Ευάγγελος.

Η Nima Composites εξασφάλισε
πρόσφατα συνεργασία με την εταιρεία P-Chem Hellas, η οποία πέρα από την πολυετή ειδίκευση στο χρωματικό τελείωμα θα προσφέρει και τις εγκαταστάσεις της για την παραγωγή των θηκών.

Η νεοσύστατη εταιρεία ανακάλυψε το Reload Greece μέσα από το πρόγραμμα αναζήτησης επιχειρηματικών ιδεών στα βρετανικά πανεπιστήμια που διεξήγαγε ο οργανισμός, στη συγκεκριμένη περίπτωση στο Πανεπιστήμιο του Bath. "Μοιραστήκαμε την ιδέα μας και αυτό έγινε η κινητήρια δύναμη για να τρέξουμε το εγχείρημά μας. Το Reload Greece και οι μέντορές του ήταν σημαντική βοήθεια για εμάς που είχαμε περιορισμένη εμπειρία με επιχειρηματικές στρατηγικές και start-ups. Ακόμα και αφού κερδίσαμε στη διαδικασία παρουσίασης ιδεών, το Reload Greece συνεχίζει να νας υποστηρίζει με καθε δυνατό τρόπο", λέει στο ΣΚΑΪ ο Ευάγγελος Ζυμπελούδης από τη Nima Composites.

Για περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα ταχύρρυθμης ανάπτυξης νεοφυών επιχειρήσεων, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του RGChallenge 2016.
Πηγή: Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο