Reuters: Γρήγορη επιστροφή ελληνικών τραπεζών σε φθηνό δανεισμό βλέπει η ΕΚΤ μετά την αξιολόγηση

«Παράθυρο» επιστροφής των ελληνικών τραπεζών σε φθηνό δανεισμό λίγο μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης φαίνεται να «βλέπει» η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο μη κατονομασμένες πηγές.

Επιστροφή των ελληνικών ιδρυμάτων στα χαμηλά επιτόκια που παρέχει το ευρωσύστημα θα σημαίνει σαφώς μικρότερο κόστος δανεισμού, γεγονός που θα ενισχύσει την κεφαλαιακή επάρκεια και τη σταθερότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.

Σύμφωνα μάλιστα με το Reuters, τυχόν επιστροφή των ελληνικών τραπεζών στη φθηνή χρηματοδοτική γραμμή της ΕΚΤ μπορεί να αποτελεί προάγγελο ένταξη της Ελλάδας και στο τεράστιο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων που «τρέχει» η Ευρωτράπεζα.

Ωστόσο, προϋπόθεση για να αρχίσουν οι αγορές ελληνικών ομολόγων θα είναι η καλή αξιολόγηση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι έχει επανειλημμένα διαμηνύσει ότι η επιτυχής ολοκλήρωση της αξιολόγησης αποτελεί προϋπόθεση για οποιαδήποτε συζήτηση σχετικά με ένταξη της Ελλάδας στην ποσοτική χαλάρωση, αν και έχει αποφύγει να δώσει κάποιο σαφές χρονοδιάγραμμα για το τι θα πρέπει να ακολουθήσει.
Πηγή: skai.gr