Μικρό παράθυρο για αναθεώρηση των στόχων του 2016 από Μοσκοβισί

Μικρό παράθυρο αναθεώρησης των δημοσιονομικών στόχων της Ελλάδας για το 2016 άφησε ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί, τη στιγμή που παραμένουν οι διαφωνίες μεταξύ ευρωπαίων εταίρων και Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για το κατά πόσον είναι επιτεύξιμος ο τελικός δημοσιονομικός στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2018.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες, ο κ. Μοσκοβισί σημείωσε ότι τα κλιμάκια των δανειστών εξετάζουν εάν και σε ποιο βαθμό επιτεύχθηκαν οι στόχοι του 2015, και σε αυτή τη βάση θα κρίνουν εάν οι φετινοί στόχοι είναι εφικτοί.

Αναφερόμενος στις διαφορές των Βρυξελλών με το Ταμείο – που αποτυπώνονται στον διάλογο Τόμσεν - Βελκουλέσκου που διέρρευσαν τα WikiLeaks – ο επίτροπος εμφανίστηκε ενωτικός, επισημαίνοντας πως οι διχογνωμίες είναι φυσικές σε μία διαπραγμάτευση αλλά ότι «δεν πρέπει να αποσπάσουν την προσοχή μας» από το στόχο, που είναι το «τελικό αποτέλεσμα».

Προσέθεσε με νόημα ότι το «κλειδί» είναι η συνεργασία σε μία ατμόσφαιρα «καλής πίστης», σε μία πιθανή έμμεση αναφορά στην υποκλοπή της συνομιλίας των δύο αξιωματούχων του ΔΝΤ.

Πάντως, ο κ. Μοσκοβισί φάνηκε να απορρίπτει τις αιχμές Τόμσεν και Βελκουλέσκου ότι οι στόχοι που έχουν θέσει οι Ευρωπαίοι στερούνται λογικής βάσης, επισημαίνοντας πως οι Βρυξέλλες εργάζονται πάνω σε «λογικές λύσεις».

Σχετικά με την πορεία της διαπραγμάτευσης, ο ευρωπαίος επίτροπος εμφανίστηκε προσεκτικά αισιόδοξος, εκτιμώντας πως με τις τρέχουσες διαπραγματεύσεις ίσως είναι δυνατό να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση. Επανέλαβε ότι πρόθεση όλων είναι η αξιολόγηση να κλείσει το ταχύτερο δυνατό, χωρίς όμως να δώσει κάποιο χρονικό ορίζοντα.

Αποσαφήνισε ωστόσο ότι ακόμα οι διαβουλεύσεις βρίσκονται σε ένα «ευαίσθητο σημείο», με σημαντικές εκκρεμότητες όπως η ασφαλιστική μεταρρύθμιση, οι αλλαγές στο φόρο εισοδήματος, η σύσταση του νέου ταμείου αποκρατικοποιήσεων και η διαχείριση των «κόκκινων» δανείων.

Καθήκον μου είναι να αποτρέψω
μία νέα ελληνική κρίση, δήλωσε πριν από λίγη ώρα ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ μιλώντας σε επιτροπή του ολλανδικού κοινοβουλίου, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg.

Σύμφωνα με ολλανδούς δημοσιογράφους, ο κ. Ντάισελμπλουμ εξέφρασε τη λύπη του για την ηχογράφηση της συνομιλίας Τόμσεν - Βελκουλέσκου.


Πηγή: skai.gr