Λαγκάρντ: Αν δεν παταχθεί η διαφθορά δε βλέπω να βοηθάμε άλλο την Ουκρανία

Αυστηρή προειδοποίηση στην Ουκρανία ότι κινδυνεύει να χάσει το πρόγραμμα στήριξης 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων εάν δεν αντιμετωπίσει τη διαφθορά απηύθυνε η διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ.

Σε ένα ασυνήθιστα σκληρά διατυπωμένο μήνυμα, η κ. Λαγκάρντ τόνισε ότι εάν δεν υπάρξει «σημαντική νέα προσπάθεια ώστε να ενδυναμωθούν οι μεταρρυθμίσεις στη διακυβέρνηση και για να καταπολεμηθεί η διαφθορά», είναι δύσκολο να δει «πώς το πρόγραμμα μπορεί να συνεχιστεί και να είναι πετυχημένο».

Το μήνυμα της διευθύντριας του Ταμείου έρχεται λίγες μέρες μετά την αιφνιδιαστική παραίτηση του υπουργού Οικονομίας Αϊβάρας Αμπρομαβίτσιους, ο οποίος κατηγόρησε συμμάχους του προέδρου Πέτρο Ποροσένκο και του πρωθυπουργού Αρσένι Γιατσενιούκ ότι εμποδίζουν μέτρα κατά της διαφθοράς και αναμιγνύονται στη διοίκηση δημόσιων επιχειρήσεων.

Σε σχόλια που έκανε στους «Financial Times» μετά την παραίτησή του, ο κ. Αμπρομαβίτσιους υποστήριξε ότι «κάποιοι από τους στενότερους συμμάχους» του προέδρου και του πρωθυπουργού αποπειράθηκαν να «καταλάβουν μέρος τους υπουργείου του […] με πολύ εχθρικό τρόπο», διορίζοντας «δικούς τους ανθρώπους».

Το ΔΝΤ έχει «παγώσει» τις εκταμιεύσεις δόσεων από το φθινόπωρο, λόγω ανησυχιών ότι τα χρήματα μπορεί να σπαταληθούν ή να καταλήξουν στις τσέπες διεφθαρμένων αξιωματούχων.

Στη γραπτή δήλωσή της, η κ. Λαγκάρντ εκφράζει την ανησυχία της για την «αργή πρόοδο της Ουκρανίας στη βελτίωση της διακυβέρνησης, την αντιμετώπιση της διαφοράς και την περιστολή των περιχαρακωμένων συμφερόντων στη διαμόρφωση πολιτικής». Καλεί την ηγεσία της χώρας να δράσει για την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων, καθότι διαφορετικά υπάρχει κίνδυνος να γυρίσει στις «αποτυχημένες οικονομικές πολιτικές» του πρόσφατου παρελθόντος.

Η δανειακή και τεχνική στήριξη από το ΔΝΤ έχει βοηθήσει στην Ουκρανία να «επιπλεύσει» οικονομικά παρά την βαθιά ύφεση που έχει προκληθεί από τον χαμηλής έντασης εμφύλιο πόλεμο που μαίνεται στις βιομηχανοποιημένες ανατολικές επαρχίες Ντονέτσκ και Λουχάνσκ από την άνοιξη του 2014.

Το Ταμείο διαδραμάτισε επίσης κρίσιμο ρόλο στη συμφωνία μεταξύ του Κιέβου και ιδιωτών πιστωτών του για κούρεμα του δημόσιου χρέους κατά 18 δισεκ. δολάρια.

Το νόμισμα και τα ομόλογα της Ουκρανίας έχουν δεχτεί μεγάλες πιέσεις στις αγορές τις τελευταίες ημέρες λόγω των εξελίξεων.
Πηγή: skai.gr - Αλέξανδρος Μαράκης