Στο παρά πέντε αποφεύχθηκε απόρριψη του προϋπολογισμού της Πορτογαλίας

Στο «παρά πέντε» απέφυγε η νέα αριστερή κυβέρνηση της Πορτογαλίας τη σύγκρουση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τον πρώτο της προϋπολογισμό, σε μία υπόθεση που παρακολουθούσαν με ενδιαφέρον η Ελλάδα αλλά και άλλες χώρες της ευρωζώνης.

Η Κομισιόν γνωμοδότησε ότι ο προϋπολογισμός της Λισσαβόνας για το 2016 διατρέχει σταθερά κίνδυνο σοβαρών δημοσιονομικών αστοχιών, που θα παραβιάζουν το Σύμφωνο Σταθερότητας, όμως έκρινε ότι μετά τα διορθωτικά μέτρα που πρότεινε η πορτογαλική κυβέρνηση οι αποκλίσεις δεν είναι αρκετά μεγάλες ώστε να υπάρχει ανάγκη ριζικής αναθεώρησης.

Η Πορτογαλία κέρδισε την ανοχή της Κομισιόν προτείνοντας περικοπές και εξοικονομήσεις ύψους 1,1 δισεκατομμυρίων ευρώ κατά τις διαπραγματεύσεις της τελευταίας εβδομάδας, με το τελευταίο κρίσιμο «βήμα» να γίνεται μόλις χθες το απόγευμα, όταν η Λισσαβόνα δέχτηκε περικοπές ακόμα 135 εκατομμυρίων ευρώ.

«Η Επιτροπή αποφάσισε ότι δεν απαιτούνται αναθεωρημένα σχέδια προϋπολογισμού», δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο επίτροπος Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί.

Ο κ. Μοσκοβισί αρνήθηκε πάντως κατηγορηματικά ότι η απόφαση στέλνει πολιτικό μήνυμα μεγαλύτερης ανοχής της Κομισιόν απέναντι στη χαλάρωση των μέτρων λιτότητας, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η απόφαση των Βρυξελλών δεν είναι «πολιτική» και «υποκειμενική», αλλά «αντικειμενική» και «αμερόληπτη».

Η πορεία εκτέλεσης του πορτογαλικού προϋπολογισμού θα αξιολογηθεί εκ νέου από την Κομισιόν τον Μάιο.

Ολόκληρη η γνωμοδότηση της Κομισιόν ΕΔΩ
Πηγή: skai.gr