Αλεξιάδης: Στα μέσα Φεβρουαρίου η υποβολή φορολογικών δηλώσεων

Μιλώντας το βράδυ της Τετάρτης στην κρατική τηλεόραση, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφωνας Αλεξιάδης, ανέφερε ότι η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων θα ξεκινήσει αρχές με μέσα Φεβρουαρίου.

Ο υπουργός πρόσθεσε ότι υπεγράφη η απόφαση για το κρασί και θα δημοσιευθεί σήμερα Πέμπτη. «Επιβάλλεται στο κρασί Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης ο οποίος θα εισπραχθεί μέσω τελωνείων», είπε ο κ. Αλεξιάδης. Για τις επικρίσεις που δέχεται σχετικά με την απόφαση, ο υπουργός ζήτησε να καταθέσουν τις προτάσεις τους όσοι αντιδρούν. «Σχεδιάζουμε τη νέα φορολογική κλίμακα με νέο αφορολόγητο», σημείωσε.

Σχετικά με τις φορολογικές δηλώσεις, ο κ. Αλεξιάδης τόνισε ότι η κυβέρνηση επιθυμεί να κατατεθούν «όσο πιο νωρίς μπορούμε», για να μην συσσωρευτούν οι φορολογικές υποχρεώσεις για τους πολίτες στο τέλος του έτους, όπως συνέβη το 2015.

Υπογράμμισε ότι θα γίνει προσπάθεια να είναι πιο δίκαιη και αναλογική η φορολόγηση, χωρίς όμως να αναφερθεί στο ύψος του αφορολόγητου. «Σχεδιάζουμε τη νέα φορολογική κλίμακα με νέο αφορολόγητο», είπε χαρακτηριστικά και διευκρίνισε ότι θα μεταφερθεί το βάρος από τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα στα υψηλά. 

Όσον αφορά τη χρήση πλαστικού χρήματος, ο Τρύφωνας Αλεξιάδης έκανε λόγο για προαιρετικά και υποχρεωτικά μέτρα.  Για τα υποχρεωτικά μέτρα, εξήγησε ότι θα υπάρξει σύνδεση αφορολόγητου με χρήση κάρτας, αλλά όχι για όλους. Όπως είπε, θα εξαιρεθούν οι άνθρωποι από μία ηλικία και πάνω και οι κάτοικοι απομακρυσμένων περιοχών, για τους οποίους «θα χτίσουν το αφορολόγητο όπως και τώρα, με αποδείξεις».

Τέλος, ο αναπληρωτής υπουργός σημείωσε ότι «καλό είναι να τα πληρώνουμε όλα με πλαστικό χρήμα, αλλά πρέπει να βοηθήσουν και οι τράπεζες».

Πηγή: skai.gr