Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο: Η αντιμετώπιση της κρίσης από την Κομισιόν ήταν «γενικώς ελλιπής»

Η αντιμετώπιση της δημοσιονομικής κρίσης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ήταν «γενικώς ελλιπής», αναφέρει σε έκθεσή του, το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο, το οποίο αξιολόγησε τα προγράμματα βοήθειας για πέντε χώρες: Ουγγαρία, Ρουμανία, Λετονία, Ιρλανδία και Πορτογαλία.

Η βοήθεια στην Ελλάδα θα εξεταστεί στο πλαίσιο δύο χωριστών ειδικών εκθέσεων που θα δημοσιεύσει το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση: 

Η πρώτη, που θα δημοσιευθεί το πρώτο τρίμηνο του 2016, αφορά σε αξιολόγηση της τεχνικής βοήθειας την οποία συντόνισε η Κομισιόν και στο κατά πόσον συνέβαλε θετικά στην υλοποίηση των προγραμμάτων και στη διαδικασία μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα. Η δεύτερη, που θα δημοσιευθεί αργότερα, αφορά στην αξιολόγηση του σχεδιασμού, της παρακολούθησης και των αποτελεσμάτων του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής.

Οι ελεγκτές έχουν εντοπίσει, όπως αναφέρεται, προβληματικούς τομείς και ειδικότερα: τη διαφορετική μεταχείριση χωρών, τον περιορισμένο έλεγχο ποιότητας, την ελλιπή παρακολούθηση της υλοποίησης και τις ανεπάρκειες στην τεκμηρίωση, από την Κομισιόν, που είχε τον συντονισμό των προγραμμάτων αυτών.

«Οι συνέπειες της κρίσης είναι αισθητές ακόμη και σήμερα και τα σχετικά προγράμματα δανεισμού ανέρχονται πλέον σε δισεκατομμύρια ευρώ» δήλωσε ο Baudilio Tome Muguruza, μέλος του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου και αρμόδιος για την έκθεση, προσθέτοντας: 

«Επομένως, είναι επιτακτική ανάγκη να διδαχθούμε από τα σφάλματα που έγιναν».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν ήταν προετοιμασμένη για τις πρώτες αιτήσεις χρηματοδοτικής συνδρομής κατά τη δημοσιονομική κρίση του 2008, επειδή ορισμένες προειδοποιητικές ενδείξεις είχαν περάσει απαρατήρητες, σημειώνει το ΕΕΣ. 

Ωστόσο οι ελεγκτές διαπίστωσαν ότι η Επιτροπή, παρά τη σχετική έλλειψη πείρας, διαχειρίστηκε επιτυχώς τα προγράμματα στήριξης με τις επακόλουθες μεταρρυθμίσεις τους και επισημαίνουν ορισμένα θετικά αποτελέσματα, καταλήγοντας ότι τα προγράμματα πέτυχαν τους - αναθεωρημένους πάντως -  στόχους τους. 

Τα διαρθρωτικά ελλείμματα βελτιώθηκαν, αλλά με διαφορετικό ρυθμό. Τα κράτη μέλη συμμορφώθηκαν με τους περισσότερους όρους των προγραμμάτων τους, έστω και με κάποιες καθυστερήσεις. Τα προγράμματα υπήρξαν επιτυχή στην προώθηση μεταρρυθμίσεων. Οι χώρες συνέχισαν κατά κανόνα τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούσαν οι όροι των προγραμμάτων και σε τέσσερις από τις πέντε χώρες η προσαρμογή του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών υπήρξε ταχύτερη από την αναμενόμενη, αναφέρεται στην έκθεση.

Το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο συνιστά στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τέλος, μεταξύ άλλων, τα εξής:

• η διαδικασία προβλέψεων να υπόκειται σε συστηματικότερο έλεγχο ποιότητας,
• να βελτιώσει την τήρηση αρχείων και να εστιάζει σε αυτά κατά τον έλεγχο ποιότητας,
• να διακρίνει τους όρους αναλόγως της σπουδαιότητάς τους και να επιδιώκει τις πραγματικά σημαντικές μεταρρυθμίσεις,
• να επισημοποιήσει τη διοργανική συνεργασία με άλλους εταίρους των προγραμμάτων,
• να καταστήσει περισσότερο διαφανή τη διαδικασία διαχείρισης του χρέους,
• να αναλύει εκτενώς τις βασικές πτυχές της προσαρμογής των χωρών μετά την ολοκλήρωση των προγραμμάτων.

Την πρόθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να εφαρμόσει τις συστάσεις που προκύπτουν από την έκθεση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνέδριου για τα προγράμματα βοήθειας εξέφρασε αργότερα η εκπρόσωπος της Κομισιόν, Ανίκα Μπράιτχαρτ.

«Θα λάβουμε πολύ σοβαρά υπόψη τις συστάσεις που δίνει το Ελεγκτικό Συνέδριο», δήλωσε  ενώ υπογράμμισε ότι «πρόκειται για μια κρίση χωρίς προηγούμενο», κατά την οποία οι ιθύνοντες κλήθηκαν να μάθουν πολλά και πολύ γρήγορα. Αναγνώρισε επίσης η εκπρόσωος ότι υπήρχαν «συγκεκριμένες αδυναμίες» στην διαχείριση της κρίσης και μετέφερε τη «δέσμευση» της Επιτροπής να βελτιωθεί, χωρίς ωστόσο να επιβραδυνθεί η διαδικασία λήψης αποφάσεων. Τέλος, όπως σημείωσε: «είναι σημαντικό ότι οι ελεγκτές αναγνώρισαν την επιτυχία των προγραμμάτων».



Πηγή: ΑΠΕ - skai.gr