Ανακάμπτει το πετρέλαιο εν αναμονή μιας συμφωνίας ΟΠΕΚ - παραγωγών

Ανοδικά κινήθηκε την Τρίτη η τιμή του βαρελιιού, πάνω από τα 30 δολάρια, εν αναμονή μιας συμφωνίας μεταξύ του ΟΠΕΚ και των παραγωγών εκτός του οργανισμού, ώστε να αντιμετωππιστεί η υπερβάλλουσα προσφορά στην αγορά.

Ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών κάλεσε εκ νέου τους ανταγωνιστές παραγωγούς να μειώσουν την προσφορά πετρελαίου παράλληλα με τα δικά του μέλη, αλλά η Ρωσία, που θεωρείται η χώρα-κλειδί στην όποια συμφωνία, μέχρι στιγμής αρνείται να συνεργαστεί.

Ο Ιρακινός υπουργός Πετρελαίου Αντέλ Αμπντέλ Μαχντί δήλωσε σήμερα ότι διαβλέπει «κάποια ευελιξία» για μια συμφωνία. Μια τέτοια ιδέα ανακινείται και απορρίπτεται εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο.

Στις 14:14 το πετρέλαιο μπρεντ ενισχυόταν κατά 37 σεντς στα 30,87 δολάρια το βαρέλι, ανακάμπτοντας από τις προηγούμενες απώλειές  που είχε υποστεί μέχρι και τις 20 Ιανουαρίου, όταν είχε υποχωρίσει στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριου του 2003, στα 27,10 δολάρια. 
την ίδια ώρα το αμερικανικό αργό ενισχυόταν κατά 34 σεντς στα 30,68 δολάρια.

«Χωρίς συμφωνία για την παραγωγή, θα έχουμε χαμηλότερες τιμές», σχολίασε ο Ντέιβιντ Χάφτον από την εταιρία PVM, εκτιμώντας πως με μια συμφωνία, το πετρέλαιο θα ανακάμψει μεταξύ 40 και 60 δολαρίων το βαρέλι».

Παρά την κατάρρευση των τιμών και των περικοπών στις δαπάνες σε μεγάλο τμήμα της πετρελαϊκής βιομηχανίας, οι μεγάλες παραγωγοί του ΟΠΕΚ εμμένουν στα επενδυτικά τους σχέδια ενώ κάποιοι σκοπεύουν να αυξήσουν την προσφορά.

Ο κίνδυνος οι τιμές να διατηρηθούν χαμηλές για μεγαλύτερο διάστημα δεν αποτρέπει το Κουβέιτ από το να επενδύσει σε ενεργειακά έργα, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της Kuwait Petroleum Corp, απηχώντας ανάλογα σχόλια του προέδρου της κρατικής πετρελαϊκής εταιρίας της Σαουδικής Αραβίας.
ΤΦ
Πηγή: skai.gr