Κλείσιμο

Δεν ερμηνεύουμε το «ηλίθιε» επιθετικά

Το Μαξίμου δεν εξέλαβε ως επίθεση την φράση «Ιt's the implementation, stupid - Είναι η εφαρμογή, ηλίθιε» που χρησιμοποίησε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κατά την πρωινή συζήτηση στο Νταβός, όπου «μονομάχησε» με τον Αλέξη Τσίπρα για το ελληνικό πρόγραμμα και το προσφυγικό.

Κύκλοι του Μαξίμου σχολίαζαν αργότερα ότι δεν ερμηνεύουν την συγκεκριμένη έκφραση επιθετικά, ενώ επισήμαναν ότι και ο Έλληνας πρωθυπουργός ουσιαστικά είπε στον γερμανό υπουργό οικονομικών ότι κρατά την Ευρώπη στο σκοτάδι.

Παρ’ όλα αυτά, στο Μαξίμου σημειώνουν ότι το θέμα δεν είναι τι φράσεις χρησιμοποιήθηκαν αλλά η συνολική συζήτηση, γιατί αυτή είχε αξία. Ενώ εστιάζουν σε δύο σημεία: 

Πρώτον, εκτιμούν ότι ο κ. Σόιμπλε ήταν εξαιρετικά απολογητικός για το οικονομικό αποτέλεσμα της πολιτικής που έχει επιβληθεί στην Ευρώπη.

Παράλληλα ερμηνεύουν ως αμυντική και απολογητική τη στάση του γερμανού υπουργού Οικονομικών και στο ζήτημα της συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, αφού - όπως σημειώνουν - ο κ. Σόιμπλε δεν εξήγησε ποιος θα είναι ο ρόλος του Ταμείου και για ποιον λόγο πρέπει να παραμείνει.

Σημείωναν τέλος οι ίδιες πηγές, ότι στην απάντησή του ο γερμανός ΥΠΟΙΚ έριξε «καρφί» για την καγκελάριο Μέρκελ, λέγοντας ότι είναι δική της άποψη (η συμμετοχή του Ταμείου) και ότι «οι αρχηγοί έχουν πάντα δίκιο». Ενώ την φράση του κυρίου Σόιμπλε περί κεριού και δυναμίτη, με την οποία εννοούσε ότι το να μεταφέρει στο Κοινοβούλιό του πρόταση περί εξόδου του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα θα είχε... εκρηκτικό αποτέλεσμα, ερμηνεύουν ως «απολογία» Σόιμπλε, καθώς παραδέχεται - όπως λένε - ότι το πρόβλημα είναι δικό του.

«Ανεξάρτητα από θέσεις, απόψεις και επιχειρήματα, όλοι οφείλουν να προσέχουν πως εκφράζονται. Και ειδικά μέσα στην ευρωπαϊκή οικογένεια», σχολίασε για το περιστατικό ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Κουμουτσάκος.
Πηγή: skai.gr