Αρχίζει η συζήτηση για τα προαπαιτούμενα με ορίζοντα το 1 δισ. και την αξιολόγηση

Με την διαδικασία του κατεπείγοντος αρχίζει σήμερα Δευτέρα, στις 14:00 το μεσημέρι, η συζήτηση του πολυνομοσχεδίου με τη δεύτερη δέσμη προαπαιτούμενων στις διαρκείς επιτροπές Οικονομικών Υποθέσεων - Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής.

Στο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων οι διατάξεις για τα «κόκκινα» δάνεια και το ενιαίο μισθολόγιο στο Δημόσιο.

Στο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται επίσης ρυθμίσεις για την αυτόματη επιστροφή (clawback) νοσοκομειακής και φαρμακευτικής δαπάνης στο Δημόσιο, ενώ κυρώνονται σειρά συμφωνιών που αφορούν τροποποιήσεις συμβάσεων παραχώρησης των αυτοκινητόδρομων. Επιπλέον, περιλαμβάνονται διατάξεις για το ΕΣΠΑ, για τη διαδικασία χρηματοδότησης ερευνητικών φορέων, για τη ρύθμιση των τοπικών οίνων και για το νέο ταμείο αποκρατικοποιήσεων.

Η συζήτηση και η ψήφιση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια θα ολοκληρωθεί την Τρίτη το βράδυ. Η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου αναμένεται να οδηγήσει στην εκταμίευση της υποδόσης 1 δισεκατομμυρίου ευρώ έως το τέλος της εβδομάδας, ανοίγοντας το δρόμο για την πρώτη αξιολόγηση – η οποία θα αρχίσει τον Ιανουάριο.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής», η ανταλλαγή στοιχείων μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών δεν σταμάτησε το Σαββατοκύριακο και θα συνεχιστεί μέχρι την ψήφιση του νόμου, ώστε να διασφαλιστεί ότι τα 13 προαπαιτούμενα θα έχουν εφαρμοστεί έως την Τρίτη ή το αργότερο την Τετάρτη. Στο πλαίσιο αυτό, εκκρεμότητες υπάρχουν ακόμα στο θέμα του ΑΔΜΗΕ.

Αν δεν συμβεί αυτό, δεν θα μπορέσει να συνεδριάσει το διοικητικό συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) για να εγκρίνει την εκταμίευση της υποδόσης του 1 δισεκ. ευρώ έως την Παρασκευή.

Νέο μισθολόγιο

Με το νέο ενιαίο μισθολόγιο αποσυνδέεται ο μισθός από το βαθμό και ορίζονται τα νέα μισθολογικά κλιμάκια για τους υπαλλήλους ανάλογα με την κατηγορία της εκπαίδευσής τους. Έτσι, για τους υπαλλήλους με κατηγορία εκπαίδευσης ΠΕ και ΤΕ προβλέπονται 19 μισθολογικά κλιμάκια εξέλιξης, ενώ για τους υπαλλήλους ΔΕ και ΥΕ καθιερώνονται 13 μισθολογικά κλιμάκια.

Για κατοχή μεταπτυχιακών τίτλων σπουδών ενός έτους ο υπάλληλος θα κερδίζει δύο κλιμάκια, ενώ για κατοχή διδακτορικού τίτλου σπουδών συναφούς αντικειμένου με την εργασία του θα κερδίζει 6 κλιμάκια.

Ο βασικός μισθός για υπαλλήλους ΥΕ καθορίζεται σε 780 ευρώ, ενώ για τους υπαλλήλους ΔΕ σε 780 ευρώ επί συντελεστή 1,10 ( 858 ευρώ), για ΤΕ 780 ευρώ με συντελεστή 1,33 ( 1.037 ευρώ) και για ΠΕ 780 ευρώ επί 1,40 ( 1.092 ευρώ).

Η οικογενειακή παροχή για ανήλικα τέκνα, ή ανίκανα να εργαστούν και με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 50%, ή για παιδιά που σπουδάζουν και δεν έχουν ξεπεράσει το 24 έτος της ηλικίας τους καθορίζεται σε 50 ευρώ για το ένα τέκνο, 70 ευρώ συνολικά για τα δύο τέκνα, 120 ευρώ συνολικά για τα τρία τέκνα, 170 ευρώ για τα τέσσερα τέκνα και επιπρόσθετα 70 ευρώ για κάθε ένα επιπλέον τέκνο.

Για τους υπαλλήλους που εργάζονται σε παραμεθόριες περιοχές προβλέπεται επιπλέον αμοιβή 100 ευρώ.

«Κόκκινα» δάνεια

Με το πολυνομοσχέδιο εξασφαλίζεται η αναστολή πώλησης μη εξυπηρετούμενων στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας, καταναλωτικών δανείων και δανείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων έως τις 15 Φεβρουαρίου.

Αυτό σημαίνει ότι το ακριβές πλαίσιο για την πώληση κόκκινων δανείων που εμπίπτουν στις ανωτέρω κατηγόριες θα αποφασιστεί στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για την πρώτη αξιολόγηση, τον Ιανουάριο.

Σημειώνεται ότι οι εταιρείες που εξαγοράζουν τα «κόκκινα» δάνεια θα μπορούν να χορηγούν νέα δάνεια, μετά από άδεια της Τράπεζα της Ελλάδος, προκειμένου να αναχρηματοδοτηθούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Όπως υπογραμμίζεται στην αιτιολογική έκθεση του σχεδίου νόμου με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις, καθίσταται δυνατή η δημιουργία δευτερογενούς αγοράς μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Η διαχείριση μη εξυπηρετούμενων δανείων θα μπορεί να ανατίθεται στις εταιρείες για διάστημα μεγαλύτερο των 90 ημερών. Ωστόσο, προβλέπεται ρητά ότι 12 μήνες πριν από την προσφορά προς πώληση των απαιτήσεων, πρέπει να έχει προταθεί στο δανειολήπτη – και τον εγγυητή – με εξώδικη πρόσκληση η ρύθμιση του δανείου του, ώστε αυτό να καταστεί εξυπηρετούμενο.

Η ρύθμιση αποσκοπεί στο να αποτρέψει τον αιφνιδιασμό των οφειλετών, στους οποίους δίνεται η ευκαιρία να ρυθμίσουν την οφειλή τους που έχει εκχωρηθεί σε τρίτους.
Πηγή: skai.gr - ΑΜΠΕ