Όσα πρόκειται να φέρει το νέο ασφαλιστικό - Τον Δεκέμβριο το νομοσχέδιο - Το 2016 η εφαρμογή

Οι μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό τέθηκαν στο επίκεντρο της σημερινής συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, οπότε και ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, παρουσία του υφυπουργού αρμόδιου για θέματα κοινωνικών ασφαλίσεων, Τάσου Πετρόπουλου, ενημέρωσε τα μέλη της.

Σκοπός των μεταρρυθμίσεων, οι οποίες έρχονται με το νομοσχέδιο που θα ψηφισθεί τον Δεκέμβριο και τα μέτρα του οποίου θα τεθούν σε εφαρμογή εντός του 2016,  είναι σύμφωνα με τον υπουργό, η αναδιάρθρωση του ασφαλιστικού συστήματος, ώστε να γίνει αυτό πιο ορθολογικό και δίκαιο, να αποκατασταθεί η βιωσιμότητά του και παράλληλα να διασφαλίζεται ο αναδιανεμητικός του χαρακτήρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πιθανώς θα διατηρηθούν οι επικουρικές συντάξεις, παρά την αρχική πρόταση Κατρούγκαλου για ενσωμάτωσή τους στις κύριες. Οι έντονες κοινωνικές αντιδράσεις, υπό το φόβο ότι εν τέλει οι επικουρικές συντάξεις θα χαθούν οριστικά, σπρώχνουν το υπουργείο προς αυτή την κατεύθυνση. 

Ωστόσο μειώσεις σε αυτές θα υπάρξουν, χωρίς επί του παρόντος να προσδιορίζεται το ύψος τους. 

Το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό φαίνεται ότι θα περιλαμβάνει αύξηση 1% στις εργοδοτικές εισφορές. Μένει να φανεί αν θα καμφθεί η σταθερή αντίθεση των θεσμών επί της αποτελεσματικότητας μίας τέτοιας επιλογής.

Με το νομοσχέδιο θα καθιερώνεται περαιτέρω, κατά τις ίδιες πληροφορίες, εθνική σύνταξη με «ρήτρα ανάπτυξης», η οποία θα χορηγείται σε όλους όσοι έχουν τουλάχιστον 15 έτη ασφάλιση. Αυτό σημαίνει ότι σύνταξη παίρνουν όλοι, ακόμα και οι μακροχρόνια άνεργοι. 

Στην εθνική σύνταξη θα προστεθεί η αναλογική σύνταξη με ενιαίο συντελεστή αναπλήρωσης επί του μισθού ή του εισοδήματος. Οι εισφορές θα υπολογίζονται ανάλογα με το μισθό ή το εισόδημα. 

Το νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει τέλος ενιαίους κανόνες για τον υπολογισμό των συντάξεων όλων των ασφαλισμένων.


   


Πηγή: skai.gr