ΣΑΤΕ: Να εφαρμόζουν οι ΔΟΥ το συμψηφισμό χρεών επιχειρήσεων προς το δημόσιο

Έκκληση στον αναπληρωτή υπουργό οικονομικών, Τρύφωνα Αλεξιάδη, απευθύνει με επιστολή του ο Σύνδεσμος Ανωνύμων Τεχνικών Εταιρειών, ο οποίος ζητά να εφαρμόζουν οι ΔΟΥ το συμψηφισμό χρεών επιχειρήσεων προς το δημόσιο, διαδικασία που αν και προβλέπεται από τις αρχές του 2012 δεν εφαρμόζεται για τις τεχνικές εταιρείες.

Στην επιστολή ο ΣΑΤΕ τονίζει πως ο συμψηφισμός χρεών προς το δημόσιο με αντίστοιχες απαιτήσεις εταιρειών αποτελεί ζήτημα επιβίωσης για τις επιχειρήσεις-μέλη του Συνδέσμου, που ως επί το πλείστον είναι μικρομεσαίες κατασκευαστικές εταιρείες.

Ο ΣΑΤΕ επισημαίνει επίσης πως στερείται λογικής το γεγονός ότι η διαδικασία συμψηφισμού χρεών δεν προβλέπεται για τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, όπως ΟΤΑ, δημόσιες επιχειρήσεις και νοσοκομεία, με αποτέλεσμα να εντείνεται το πρόβλημα ρευστότητας κατασκευαστικών εταιρειών.

Την ίδια ώρα όμως, άλλες υπουργικές αποφάσεις προβλέπουν, ότι οι αρμόδιες ΔΟΥ πρέπει να προβαίνουν σε παρακράτηση όλων των οφειλών, ληξιπρόθεσμων και μη, ανεξάρτητα εαν οι οφειλές είναι προς το στενό ή τον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Ένα ακόμα ακανθώδες ζήτημα σύμφωνα με το ΣΑΤΕ, είναι και ότι εταιρείες - μέλη κοινοπραξιών οι οποίες έχουν οφειλές προς το δημόσιο, και ταυτόχρονα έχουν καθ' όλα νόμιμες, βέβαιες και εκκαθαρισμένες απαιτήσεις κατά του δημοσίου, μέσω των κοινοπραξιών, στις οποίες συμμετέχουν δεν τους επιτρέπεται ο συμψηφισμός αυτών, με το αιτιολογικό ότι αποτελούν διαφορετικά φορολογικά πρόσωπα.
Πηγή: Aχιλλέας Τόπας