Νέος μηχανισμός είσπραξης ασφαλιστικών εισφορών βάσει εισοδήματος

Νέο μηχανισμό είσπραξης των ασφαλιστικών εισφορών, το τελικό ύψος των οποίων θα συνδεθεί με το εισόδημα, εξετάζει το υπουργείο Εργασίας για περίπου 800.000 ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους.

Ο υφυπουργός Εργασίας για θέματα Κοινωνικών Ασφαλίσεων Τάσος Πετρόπουλος σε δηλώσεις του την Κυριακή είπε ότι η νέα εισφορά για ένα διάστημα θα είναι υποχρεωτική και είναι μια από τις σκέψεις για την εξεύρεση πόρων για τα ασφαλιστικά ταμεία.

Ο κ. Πετρόπουλος είπε ως παράδειγμα ότι στους ελεύθερους επαγγελματίες η εισφορά θα μπει επί του κύκλου εργασιών.

Σύμφωνα με το Έθνος, τα ποσά θα καθορίζονται κλιμακωτά από τις πραγματικές πωλήσεις και θα εισπράττονται αυτόματα με την έκδοση απόδειξης πληρωμής.

Η λογική είναι σε κάθε συναλλαγή να επιβληθεί ένα ποσοστό επί του εισπραττόμενου ποσού το οποίο θα αποδίδεται αυτόματα υπέρ της κοινωνικής ασφάλισης και θα συνιστά την εισφορά του κάθε ασφαλισμένου ελεύθερου επαγγελματία, αυτοαπασχολούμενου και αγρότη στο σύστημα.

Το ίδιο σενάριο προβλέπει πως αν παρακρατηθεί μεγαλύτερο πόσο απο άτοπου αναλογεί στον κάθε ασφαλισμένο ως εισφορά τότε το επιπλέον πόσο μετά την εκκαθάριση θα τοποθετείται σε έναν ατομικό κουμπάρα που θα λειτουργεί ανταποδοτικά.

Παράλληλα, εξετάζεται σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες και ειδική εισφορά για μισθωτούς με μηνιαίες αποδοχές άνω των 2 χιλιάδων ευρώ.
Πηγή: skai.gr