ΙΟΒΕ: Στο 1,5% η ύφεση το 2015

Ηπιότερη ύφεση για το 2015 στα επίπεδα του 1,5% βλέπει το ΙΟΒΕ, εκφράζοντας όμως ταυτόχρονα τις ανησυχίες του για διατήρησή της επί μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, ειδικά στην περίπτωση που δεν γίνουν μεγάλες προσαρμογές στην Οικονομία ώστε να έρθουν επενδύσεις.

Ο Γενικός Διευθυντής του Ιδρύματος κ. Νίκος Βέττας, δήλωσε ότι υπάρχουν αντικειμενικά οι συνθήκες για να ξεκολλήσει από το τέλμα η οικονομία και εκτίμησε ότι το πρόγραμμα δεν οδηγεί σε αδιέξοδο. Ωστόσο επισήμανε ότι οι επόμενες βδομάδες και μήνες είναι πολύ κρίσιμοι και με την πρόσφατη συμφωνία δόθηκε ένα τελευταίο περιθώριο προσαρμογής στην Ελλάδα. Εκτίμησε δε ότι αν δεν κλείσουν τα δύσκολα θέματα, όπως το φορολογικό, το ασφαλιστικό, η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, τα κόκκινα δάνεια και το νέο ταμείο αποκρατικοποιήσεων, τότε δεν θα έρθουν οι επενδύσεις που χρειάζεται η ελληνική οικονομία. Παράλληλα, υποστήριξε ότι ο λόγος για τον οποίο βρίσκεται σε αυτή την κατάσταση η ελληνική οικονομία, είναι το γεγονός ότι δεν εφαρμόστηκαν ορθά τα προηγούμενα προγράμματα.

Σε ότι αφορά το 2016 και την επιστροφή σε αναπτυξιακούς ρυθμούς, ο κ. Βέττας ανέφερε ότι δεν μπορεί να γίνει αυτή τη στιγμή κάποια ασφαλής πρόβλεψη ενώ σημείωσε ότι υπάρχουν στρεβλώσεις στην ελληνική οικονομία, που την κάνουν να αντιδρά αργότερα στα σοκ που υφίσταται, με αποτέλεσμα να είναι υπαρκτός ο κίνδυνος η ύφεση να διαρκέσει για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, χωρίς να γίνουν οι απαραίτητες επενδύσεις. Πάντως, το ΙΟΒΕ θεωρεί ότι από το δεύτερο εξάμηνο του 2016 θα μπορούσε η οικονομία να επιστρέψει σε αναπτυξιακούς ρυθμούς.

Από την πλευρά του ο Επιστημονικός Διευθυντής του ΙΟΒΕ κ. Αγγελος Τσακανίκας, ανέφερε ότι οι επενδύσεις ήταν ο τομέας που επλήγη βαθύτερα φέτος και ειδικά στο δεύτερο τρίμηνο, ενώ εκτίμησε ότι είναι αμφίβολη η επίτευξη των νέων στόχων του προϋπολογισμού αλλά υπάρχουν περιθώρια δημοσιονομικών χειρισμών και ειδικά μέσω της συγκράτησης των δαπανών. Παράλληλα ανέφερε ότι η ανεργία θα κινηθεί στο 26% φέτος και ο αποπληθωρισμός στο 1,8%, ο οποίος, όπως επισήμανε, είναι ο ισχυρότερος διαχρονικά με τις επιχειρήσεις να φαίνεται ότι απορροφούν την αύξηση του ΦΠΑ.



Πηγή: Καθημερινή