Συμφωνία 90 δισ. για τη δημιουργία εταιρείας-μαμούθ στην αγορά μπύρας

Σε κατ’ αρχήν συμφωνία για συγχώνευση των δραστηριοτήτων τους ήλθαν οι δυο μεγαλύτεροι παίχτες στην παγκόσμια αγορά μπύρας, η βελγική Anheuser-Busch InBev και η βρετανική SABMiller, δρομολογώντας τη δημιουργία μιας εταιρείας-μαμούθ που θα ελέγχει περίπου το ένα τρίτο των παγκόσμιων πωλήσεων ζύθου.

Μετά από περίπου ένα μήνα σκληρών διαπραγματεύσεων, το διοικητικό συμβούλιο της SABMiller δέχτηκε ομόφωνα την πέμπτη κατά σειρά προσφορά της InBev, ύψους 67,9 δισεκατομμυρίων λιρών (90 δισεκ. ευρώ).

Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η InBev είναι διατεθειμένη να καταβάλει 44 λίρες ανά μετοχή της SABMiller, ποσό 50% υψηλότερο από την τιμή που είχε η μετοχή της βρετανικής εταιρείας στις 14 Σεπτεμβρίου, όταν και «κλείδωσε» η ελάχιστη τιμή διαπραγμάτευσης. Η συμφωνία προβλέπει εναλλακτική λύση πληρωμής για το 41% των τίτλων της SABMiller, με αποζημίωση σε μετρητά και μετοχές.

Μεταξύ τους, οι δυο εταιρείες ήδη είναι υπεύθυνες για πάνω από το 30% των παγκόσμιων πωλήσεων μπύρας, που σημαίνει πως ο κολοσσός που θα προκύψει από τη συγχώνευσή τους θα ελέγχει περίπου το ένα τρίτο της παγκόσμιας αγοράς.

Ωστόσο, τόσο η InBev όσο και η SABMiller ενδέχεται να υποχρεωθούν σε μεγάλες απο-επενδύσεις προκειμένου η συγχώνευσή τους να εγκριθεί από τις ρυθμιστικές Αρχές ανταγωνισμού στις Ηνωμένες Πολιτείες, την Κίνα και την Ευρώπη, καθώς οι δυο εταιρείες ήδη ελέγχουν πολύ μεγάλο μέρος αυτών των αγορών, και συνεπώς υπάρχει κίνδυνος μονοπωλιακών πρακτικών.

Η σύμπραξη Anheuser-Busch InBev και SABMiller κλείνει μια χρονιά μεγάλων συγχωνεύσεων, αξίας δισεκατομμυρίων ευρώ, σε πολλά πεδία, κυρίως στον κλάδο της φαρμακοβιομηχανίας.
Πηγή: skai.gr