Κέρδος 3 δισ. για την Ελλάδα μετά το «ναι» της Ευρωβουλής σε αλλαγές συγχρηματοδότησης

Με μεγάλη πλειοψηφία εγκρίθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για αλλαγές στους όρους συγχρηματοδότησης αναπτυξιακών έργων στην Ελλάδα.

Το «ναι» στην Ευρωβουλή δρομολογεί αλλαγές που θα αποφέρουν στα ελληνικά δημόσια ταμεία συνολικά 3 δισεκατομμύρια ευρώ, με κύριο στόχο τη μετάγγιση αυτών των χρημάτων στην πραγματική οικονομία για τη στήριξη της δημιουργικής επιχειρηματικότητας.

Τα 2 δισεκ. θα προέλθουν από την πρόωρη αποδέσμευση πόρων που κανονικά θα εκταμιεύονταν το 2017 και από την εκμηδένιση των υποχρεώσεων της Ελλάδας για έργα που ανήκουν προγραμματική περίοδο 2007-13, καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αναλάβει το 100% της χρηματοδότησης.

Ακόμα 1 δισεκ. ευρώ θα εισρεύσει στη χώρα μας χάρις την απόφαση για αύξηση της προ-χρηματοδότησης για έργα που εντάσσονται στην τρέχουσα προγραμματική περίοδο 2014-20.

Όλα αυτά τα ποσά αποτελούν μέρος του επενδυτικού προγράμματος Γιούνκερ για τη χώρα μας, συνολικού ύψους 35 δισεκατομμυρίων ευρώ έως το 2020.

Την ψήφο του Ευρωκοινοβουλίου χαιρέτισαν ο αρμόδιος αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόφσκις και η επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής Κορίνα Κρέτσου, η οποία το πρωί συναντήθηκε με τον Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Η κοινοτική χρηματοδότηση μπορεί να παίξει ζωτικό ρόλο για την εισροή επενδύσεων στην πραγματική οικονομία», δήλωσε ο κ. Ντομπρόφσκις, τονίζοντας όμως πως θα πρέπει να δούμε τη βοήθεια αυτή «στο ευρύτερο πλαίσιο της διαδικασίας μεταρρυθμίσεων» που έχει αναλάβει η Ελλάδα. Επισήμανε ακόμα την ανάγκη έγκαιρης υλοποίησης των συμφωνημένων αλλαγών για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

«Πρόκειται για ισχυρό μήνυμα ευρωπαϊκής αλληλεγγύης και τώρα επαφίεται στους έλληνες εταίρους μας να κάνουν το δικό τους κομμάτι και να διασφαλίσουν την ταχεία και διαρκή επιστροφή στην ανάπτυξη», είπε από την πλευρά της η κ. Κρέτσου.

Μάλιστα, μετά την πρωινή συνάντησή της με τον Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου, η κ. Κρέτσου ανακοινώσει ότι ακόμα 20 δισεκ. ευρώ από τα ευρωπαϊκά ταμεία συνοχής «είναι έτοιμα» να εισρεύσουν στην «πραγματική οικονομία» της Ελλάδας, στο πλαίσιο του επενδυτικού σχεδίου των 35 δισεκ. ευρώ.

Ολόκληρη η ανακοίνωση της Ευρωβουλής ΕΔΩ
Πηγή: skai.gr