Κοντά στο μηδέν ο ευρώ-πληθωρισμός μετά από πτώση-έκπληξη τον Αύγουστο

Στα πρόθυρα του μηδέν βρέθηκε, απροσδόκητα, στα τέλη του καλοκαιριού ο ετήσιος πληθωρισμός στην ευρωζώνη, εντείνοντας εκ νέου τις υποψίες πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα υποχρεωθεί να επεκτείνει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων πέρα από τον Σεπτέμβριο του 2016.

Οι τιμές στη νομισματική ένωση αυξήθηκαν μόλις κατά 0,1% τον Αύγουστο σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2014, σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία της Eurostat, η οποία αναθεώρησε επί τα χείρω την προηγούμενη εκτίμησή της για πληθωρισμό 0,2% τον τελευταίο μήνα του καλοκαιριού.

Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο αύξησης τιμών το τελευταίο τετράμηνο, με 11 από τα 19 κράτη-μέλη να καταγράφουν αρνητικό πληθωρισμό. Το χαμηλότερο ποσοστό καταγράφηκε στην Κύπρο (-1,9%) και το ψηλότερο στην Μάλτα (1,4%).

Η αύξηση του πληθωρισμού παραμένει σαφώς κάτω από τις προσδοκίες από τον Μάρτιο, όταν η Ευρωτράπεζα έθεσε σε ισχύ πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης ύψους 1,1 δισεκατομμυρίων ευρώ, με το χαμηλό ρυθμό αλλαγής των τιμών να καταδεικνύει το ιδιαίτερα δύσκολο έργο που έχει η ΕΚΤ στην προσπάθειά της να απομακρύνει την ευρωζώνη από τον κίνδυνο του αποπληθωρισμού.

Ανώτατα στελέχη της ΕΚΤ, ανάμεσά τους και ο πρόεδρος Μάριο Ντράγκι, έχουν καταστήσει σαφές πως το Διοικητικό Συμβούλιο είναι διατεθειμένο να εξετάσει επέκταση ή και ενίσχυση της ποσοτικής χαλάρωσης, ώστε να επιτευχθεί ο μεσοπρόθεσμος στόχος για πληθωρισμός κοντά αλλά κάτω από το 2%.

Ο πολύ χαμηλός πληθωρισμός στην ευρωζώνη θέτει ένα σοβαρό πρόβλημα για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δήλωσε νωρίτερα την Τετάρτη το μέλος του ΔΣ Έβαλντ Νοβότνι. Τόνισε, πάντως, πως παρά τον χαμηλό πληθωρισμό, το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της κεντρικής τράπεζας δεν έχει αποτύχει. Το πρόγραμμα είχε «μια σειρά θετικών αποτελεσμάτων», σημείωσε.

Ο αποπληθωρισμός είναι ένα φαινόμενο όπου η διαρκής προσδοκία περαιτέρω πτώσης των τιμών από την πλευρά καταναλωτών δημιουργεί έναν φαύλο κύκλο μειωμένης ζήτησης και μείωσης τιμών. Η εν λόγω κατάσταση οδηγεί σε αύξηση των πραγματικών επιτοκίων και του πραγματικού χρέους, μείωση της απασχόλησης και εξασθένηση της οικονομικής δραστηριότητας.

Αναλυτικά τα στοιχεία της Eurostat ΕΔΩ
Πηγή: skai.gr