Η ανακεφαλαιοποίηση συνδέεται με την αξιολόγηση, αλλά δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα

Η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών θα συνδέεται με την πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος στήριξης, η οποία αναμένεται να αρχίσει τον Οκτώβριο, όμως έως τώρα δεν έχει αποφασιστεί συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την κεφαλαιακή ενίσχυσή των ελληνικών ιδρυμάτων.

Αυτό δήλωσε το πρωί της Τρίτης ευρωπαίος αξιωματούχος, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης δημοσιογράφων ενόψει του άτυπου Eurogroup το Σάββατο.

Το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης βρέθηκε στο επίκεντρο της χθεσινοβραδινής συνάντησης του υπηρεσιακού ΥΠΟΙΚ Γιώργου Χουλιαράκη με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα.

Πηγή της ΤτΕ μετά τη συνάντηση τόνιζε ότι στόχος είναι οι τράπεζες να μείνουν ιδιωτικές ξεκαθαρίζοντας ότι δεν θα υπάρξει «κούρεμα» καταθέσεων, ενώ παράλληλα αποφασίστηκε η σύσταση ομάδας εργασίας η οποία θα ετοιμάσει σχετικές προτάσεις ώστε η επόμενη κυβέρνηση να βρει έτοιμο έδαφος για έγκαιρες ενέργειες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνάντηση αποφασίστηκε ότι εντός του Οκτωβρίου θα πρέπει να είναι έτοιμο το πλαίσιο για την διαχείριση των κόκκινων δανείων, τα οποία δυσκολεύουν τον προσδιορισμό των κεφαλαιακών αναγκών.

Όπως δήλωσε ο ευρωπαίος αξιωματούχος, συνδεδεμένη με την αξιολόγηση θα είναι και η συζήτηση για τη ρύθμιση του χρέους. Σύμφωνα με το Bloomberg, η πηγή επανέλαβε το μήνυμα που έχουν στείλει ήδη ο Γερούν Ντάισελμπλουμ και ο Κλάους Ρέγκλινγκ, ότι τα σχέδια αναφορικά με το χρέος αφορούν το κόστος εξυπηρέτησής του.

Εκτίμησε ωστόσο πως οι διαπραγματεύσεις για το χρέος θα είναι πιο εύκολες σε σχέση με το 2012.
Πηγή: skai.gr