Η επίσημη ανακοίνωση του ΕΜΣ (ESM) για την έγκριση του νέου πακέτου στήριξης προς την Ελλάδα

Ολη η ανακοίνωση στα αγγλικά ΕΔΩ

Με ανακοίνωση του η οποία δημοσιοποιείται στον επίσημο ιστότοπό του, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ΕΜΣ) γνωστοποίησε την έγκριση από το Συμβούλιο των Διοικητών της συμφωνίας για τη χρηματοδοτική βοήθεια στην Ελλάδα (Financial Assistance Facility Agreement, FFA). 

Η συμφωνία αυτή αποτελεί, όπως σημειώνεται, τη δανειακή σύμβαση με την Ελλάδα, ύψους έως 86 δισεκ. ευρώ, την οποία θα υπογράψουν ο γενικός διευθυντής του ΕΜΣ Κλάους Ρέγκλινγκ και ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Οι πόροι του ΕΜΣ θα χρησιμοποιηθούν «για δαπάνες του προϋπολογισμού, την εξόφληση ληξιπρόθεσμων χρεών και τη δημιουργία ταμειακού αποθεματικού, την εξυπηρέτηση του χρέους και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών», σημειώνεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση. 

«Το ακριβές ποσό της χρηματοδοτικής βοήθειας από τον ΕΜΣ θα εξαρτηθεί από την απόφαση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) αναφορικά με την έκταση της συμμετοχής του στη χρηματοδότηση του προγράμματος», σημειώνει ο ΕΜΣ και προσθέτει:

 «Το συνολικό ποσό της χρηματοδότησης θα εξαρτηθεί επίσης από την επιτυχία της Ελλάδας στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, που είναι σχεδιασμένες να διασφαλίσουν την επιστροφή της Ελλάδας στη χρηματοδότησή της από τις αγορές με λογικό κόστος, πριν τη λήξη του προγράμματος. Τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις μπορεί να μειώσουν επιπρόσθετα το συνολικό ποσό της οικονομικής βοήθειας που θα χρειασθεί».

Το Συμβούλιο των Διοικητών του ΕΜΣ, που αποτελείται από τους 19 υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης, υιοθέτησε επίσης το Μνημόνιο Κατανόησης (MoU) με την Ελλάδα που εξειδικεύει τα μέτρα πολιτικές που συμφώνησε να υλοποιήσει η ελληνική κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει τα βασικά προβλήματα της οικονομίας.

Στην ίδια ανακοίνωση περιλαμβάνονται οι δηλώσεις των κυρίων Ντάισελμπλουμ και Ρέγκλινγκ.

Ο επικεφαλής του Μηχανισμού, Κλάους Ρέγκλινγκ δήλωσε σχετικά με το Μνημόνιο τα εξής:

"Το Μνημόνιο περιλαμβάνει μεταρρυθμίσεις που χρειάζονταν από καιρό σχετικά με τις συντάξεις και το φορολογικό, δομικές μεταρρυθμίσεις που θα ενισχύσουν την ανάπτυξη και τις επενδύσεις, ένα ενισχυμένο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων καθώς και μέτρα ειδικά σχεδιασμένα για να κάνουν πιο αποτελεσματική τη δημόσια διοίκηση. Ο ΕΜΣ θα κάνει αυτές τις μεταρρυθμίσεις εφικτές με το να διασφαλίζει την χρηματοδότηση προς την Ελληνική Κυβέρνηση σε συνθήκες που θα τις προσφέρουν περιθώριο κινήσεων αναφορικά με τον προϋπολογισμό και παράλληλα ένα «μαξιλάρι ασφαλείας» για τον τραπεζικό τομέα ώστε να είναι σε θέση να υποστηρίζει μία βιώσιμη οικονομική ανάκαμψη".





Πηγή: skai.gr