Κλείσιμο

Bloomberg: Και οι 4 μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρώπης αναπτύσσονται

Είναι το πρώτο καλοκαίρι από τότε που ανέλαβε την προεδρεία της ΕΚΤ, ο Μάριο Ντράγκι που οι τέσσερις μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρώπης σημειώνουν ρυθμούς ανάπτυξης, ωθούμενες από το αποδυναμωμένο ευρώ και τις χαμηλότερες τιμές του πετρελαίου που ενθαρρύνουν τους καταναλωτές να ξοδέψουν χρήμα.
Οι φόβοι περί πληθωρισμού εγκαταλείφθηκαν και είναι πιθανόν για ακόμη μία χρόνια τα μέτρα τόνωσης που εφαρμόζει η ΕΚΤ να αποδώσουν. 

Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία και Ισπανία βρίσκονται σε ρυθμούς ανάπτυξης, υπογραμμίζει το πρακτορείο Bloomberg, που σχολιάζει ότι αυτή η ομαλή πορεία πλεύσης βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με το 2012, όταν ο Μάριο Ντράγκι δήλωνε ότι θα έκανε «οτιδήποτε δυνατόν» για να διατηρήσει ενωμένη την ευρωζώνη.

‘Εναν χρόνο μετά, η πατρίδα του η Ιταλία βούλιαξε στην πιο παρατεταμένη περίοδο ύφεσης της ιστορίας της από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ενώ ο Αύγουστος του 2014 σηματοδότησε την στροφή του Κεντρικού Τραπεζίτη στην ποσοτική χαλάρωση

«Ταιριάζει στην γενικότερη εικόνα μιας σταδιακά διαμορφούμενης ανάκαμψης», δηλώνει στο Bloomberg ο Ανατόλι Ανένκοφ, υψηλόβαθμος οικονομολόγος της  Societe Generale στο Λονδίνο και διευκρινίζει:

«Με βεβαιότητα αυτό είναι ένα από τα πρώτα καλοκαίρια που η ΕΚΤ δεν εμπλέκεται τόσο ενεργά».

Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της ευρωζώνης αυξήθηκε κατά 0,4% τον Ιούνιο σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο πέρυσι σύμφωνα με μετριοπαθείς εκτιμήσεις οικονομολόγων στα πλαίσια έρευνας που διεξήγαγε το οικονομικό πρακτορείο. Πρόκειται για μια καλή συνέχεια των ρυθμών του πρώτου τριμήνου. 

Ισπανική ανάκαμψη

Η Ισπανία, της οποίας η κυβέρνηση χρειάστηκε να ζητήσει βοήθεια για τις τράπεζες της χώρας το 2012, βρίσκεται τώρα στην οικονομική προμετωπίδα της ευρωζώνης. Το δεύτερο τρίμηνο την βρίσκει με την μεγαλύτερη ανάπτυξη των τελευταίων οκτώ ετών ενώ προβλέπεται να διπλασιάσει τους φετινούς ρυθμούς ανάπτυξης.  


Γερμανία: Σημαντική ανάπτυξη αλλά και μη αναμενόμενη μείωση των εξαγωγών

Η Γερμανία, η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, απολαμβάνει την θετική επίδραση των εξαιρετικά χαμηλών δεικτών ανεργίας στην κατανάλωση, αφού τα ποσοστά ανέργων στην χώρα είναι τα χαμηλότερα από την επανένωσή της.  Η Μπούντεσμπανκ προβλέπει «αρκετά εύρωστη» ανάπτυξη αυτήν την χρονιά, ενώ για το δεύτερο τρίμηνο οι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι ο σχετικός δείκτης ενισχύθηκε κατά 0,5%

«Όλα δείχνουν ότι θα έχουμε μία σχετικά εύρωστη ανάπτυξη κατά το δεύτερο τρίμηνο, παρά τα πολλά προβλήματα με την Ελλάδα» , δήλωσε ο Τζενς Κρέιμερ, οικονομολόγος στην Νord LB του Ανόβερο και προσέθεσε:
«Σε σύγκριση με το παρελθόν, η ανομοιογένεια μεταξύ των οικονομιών μπορεί να έχει περιορισθεί σε έναν βαθμό – αλλά παραμένει.». 

Η βιομηχανική παραγωγή της Γερμανίας μειώθηκε ωστόσο απροσδόκητα τον Ιούνιο ενώ παρέμεινε στάσιμη κατά το δεύτερο τρίμηνο. 


Βελτίωση και της ιταλικής οικονομίας - Συνεχής ανάπτυξη για την Γαλλία

Στην Ιταλία, όπου ο Πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι υποσχέθηκε μειώσεις φόρων προκειμένου να ενισχύσει την ανάπτυξη και να ανακτήσει το χαμένο έδαφος, η οικονομία φαίνεται να βελτιώθηκε κατά 0,3% την ίδια περίοδο.  

Τέλος η Γαλλία παρουσιάζει ανάπτυξη για το τέταρτο συνεχόμενο τρίμηνο. 


Ύφεση στην Ελλάδα

«Αναμένουμε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης σε όλη την Ευρωζώνη εκτός της Ελλάδας και ενδεχομένως της Φινλανδίας», ανέφερε σε πελάτες του ο οικονομολόγος της Deutsche Bank Πίτερ Σιντόροφ. 

Στοιχεία που επικαλείται το πρακτορείο δείχνουν περαιτέρω μείωση 0,5% στον δείκτη ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας κατά το δεύτερο τρίμηνο, γεγονός που επιδεινώνει την ύφεση. 

Κρίνοντας κανείς από τους στενά παρακολουθούμενους δείκτες των κατασκευών και των υπηρεσιών, συνεχίζει το άρθρο, η ευρωζώνη φάνηκε να αδρανεί στις αρχές του τρίτου τριμήνου, προσπαθώντας να ανακτήσει την εμπιστοσύνη που εφθάρη εξαιτίας της ελληνικής κρίσης χρέους. 

Ενώ ο δείκτης πληθωρισμού  παρέμεινε σταθερός τον Ιούλιο, ο πληθωρισμός χωρίς να συνυπολογίζεται η ενέργεια και ο τομέας τροφίμων, επιταχύνθηκε με 1% - το ταχύτερο των τελευταίων 15 μηνών. 

«Αυτά τα στοιχεία επιβεβαιώνουν την πολιτική ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ», δηλώνει το μέλος του ΔΣ του οργανισμού, Μπόστγιαν Γιάζμπετς. 

«Δεν θεωρώ ότι χρειαζόμαστε οποιαδήποτε εργαλεία ή οποιαδήποτε πρόσθετα μέτρα επί του παρόντος», σημείωσε. 

Η ΕΚΤ έχει δεσμευθεί να εφαρμόσει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων τουλάχιστον μέχρι τον Σεπτέμβρη του 2016. 

Σημειώνει πάντως το Bloomberg ότι η κατάπτωση των τιμών του πετρελαίου, το οποίο βυθίστηκε κατά 25% από τα τέλη Ιουνίου θα ήταν αρκετή για να αναβιώσει τις ανησυχίες περί πληθωρισμού.
 Άλλωστε υπάρχει πάντα η ανεργία, ιδίως στην Νότια Ευρώπη, όπου παραμένει υψηλή περιορίζοντας την ανάπτυξη. 


Το Grexit αποφεύχθηκε

Παρ’ όλα αυτά ο Μάριο Ντράγκι δεν μπορεί να είναι απολύτως ήσυχος ακόμη, σχολιάζει το Bloomberg. Μόλις έναν μήνα πριν, η ένωση αντιμετώπισε τον κίνδυνο της διάσπασης  και την επακόλουθη αναταραχή στις αγορές καθώς η Ελλάδα απείλησε να μην πληρώσει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές της, σημειώνεται στο άρθρο.
 
Καθώς η ελληνική κρίση άρχισε να διαχέεται, οι μετοχές των τραπεζών κατέρρευσαν σχεδόν κατά 60% την περασμένη εβδομάδα και αρκετοί αξιωματούχοι φοβούνται ότι η χώρα δεν έχει ακόμη αποφύγει το ατύχημα της εξόδου από το ευρώ. 


Ο κίνδυνος της Κίνας

«Ένα σενάριο Grexit θα μπορούσε να έχει μαζική επίδραση στους επενδυτές και να επιβαρύνει την οικονομία της ευρωζώνης», δήλωσε ο Γιόχανς Γκάρις, οικονομολόγος στην Natixis της Φραγκφούρτης. «Ένα άλλο ζήτημα είναι η Κίνα. Αποτελεί παράγοντα κινδύνου για την Γερμανία και τις εξαγωγές της», υπογράμμισε.

Η ανάπτυξη φαίνεται να παγώνει για την 2η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, οι χρηματαγορές της οποίας κατατροπώθηκαν . Το γεγονός αυτό θα μπορούσε να έχει επιπτώσεις στασιμότητας για την ευρωζώνη κατά το τρίτο τρίμηνο.


Περαιτέρω, επικαλούμενο την επιβράδυνση των αναδυόμενων και αναπτυσσόμενων οικονομιών, το ΔΝΤ  αναθεώρησε επί τα χείρω τις προβλέψεις του αναφορικά με την παγκόσμια ανάπτυξη για το 2015, ωστόσο αναμένει ανάκαμψη για τις αναπτυγμένες οικονομίες σημειώνοντας ότι σε γενικές γραμμές η πορεία ανάπτυξης της ευρωζώνης συνεχίζεται.

Πάντως, η νομισματική ένωση προετοιμάζεται για ένα ιδιαίτερα δραστήριο υπόλοιπο χρονιάς, κατά την διάρκεια του οποίου αναμένεται να διεξαχθούν πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα σε συνδυασμό με τις προγραμματισμένες εκλογές στην Ισπανία, υπογραμμίζει το πρακτορείο. 

Ο Ανένκοφ συνιστά στον Ντράγκι να εκμεταλλευθεί όσες διακοπές του απομένουν, γιατί δεν πρόκειται να κρατήσουν πολύ...
Πηγή: Bloomberg - Επιμέλεια: skai.gr