Κλείσιμο

Το αργότερο ώς την Τρίτη η συμφωνία με τους θεσμούς

Κοντά σε συμφωνία με τους θεσμούς βρίσκεται η κυβέρνηση με το ρεπορτάζ να αναφέρει πως είτε αύριο το βράδυ ή το αργότερο τα ξημερώματα της Τρίτης όλα τα ανοιχτά τα ζητήματα θα έχουν διευθετηθεί.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες μετά τη συμφωνία αναμένεται να κατατεθεί προς ψήφιση ένα νομοσχέδιο το οποίο και θα περιλαμβάνει 2 άρθρα. Το πρώτο άρθρο θα αναφέρεται σε δανειακή σύμβαση και μνημόνιο και στο δεύτερο θα υπάρχουν τα προαπαιτούμενα μέτρα.

Με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες ακόμη ανοιχτά παραμένουν τα θέματα της μετενέργειας για την οποία οι εκπρόσωποι των θεσμών ζητούν την επιστροφή στους 3 μήνες από τους 6 που είναι σήμερα.

Στο ζήτημα των κόκκινων δανείων η κυβέρνηση επιθυμεί τη σύσταση ενός φορέα διαχείρισης με τη συμμετοχή του δημόσιου και δεν επιθυμεί την πώληση δανείων από τις τράπεζες σε Distress Funds.

Για τις 100 δόσεις, άνω των 5 χιλιάδων ευρώ συμφωνήθηκε το επιτόκιο από το 3% να πάει στο 5%.

Για να μην μπει επιτόκιο για όσους έχουν οφειλές κάτω από 5 χιλιάδες ευρώ θα πρέπει να συντρέχουν τρεις προϋποθέσεις:

• να πρόκειται για φυσικά πρόσωπα χωρίς επιχειρηματική δραστηριότητα
• να μην έχουν περιουσία άνω των 150 χιλιάδων ευρώ
• και τη στιγμή που μπήκαν στη ρύθμιση το χρέος τους να μην υπερέβαινε το 50% του ετήσιου εισοδήματος τους

Οι θεσμοί πιέζουν επίσης ώστε όποιος δεν ικανοποιεί τις τρέχουσες εκτός ρύθμισης οφειλές του να βγαίνει αυτόματα εκτός του πλάνου 100 δόσεων.

Αναφορικά με το ζήτημα του αγροτικού πετρελαίου συμφωνήθηκε η αύξηση του φόρου να γίνει σε δύο δόσεις. Η πρώτη από την 1η Οκτωβρίου φέτος και η 2η αντίστοιχα την 1η Οκτωβρίου του 2016.


Πηγή: Χρυσόστομος Τσούφης