Ξανανοίγει το Χρηματιστήριο με προβλέψεις για μεγάλες πιέσεις στις μετοχές

Επαναλειτουργεί σήμερα Δευτέρα, μετά από πέντε εβδομάδες, το Χρηματιστήριο Αθηνών.

Διεθνή μέσα ενημέρωσης, όπως το πρακτορείο Reuters και οι «Financial Times», μεταδίδουν πως ο Γενικός Δείκτης αναμένεται να υποστεί με μεγάλες απώλειες, που δεν αποκλείεται να φτάσουν το 20%. «Αναμένεται να υπάρξει πίεση», δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Κώστας Μποτόπουλος.

Τα περισσότερα βλέμματα θα είναι στραμμένα στις μεγάλες τράπεζες, οι οποίες αναμένεται να χρειαστούν 10 έως 25 δισεκατομμύρια ευρώ για την ανακεφαλαιοποίησή τους.

Η επανέναρξη της λειτουργίας του Χρηματιστηρίου είναι η «αρχή της ομαλοποίησης», τόνισε στον ΣΚΑΪ ο κ. Μποτόπουλος, σημειώνοντας πως το ΧΑ «ανοίγει γιατί έπρεπε να ανοίξει», με δεδομένο ότι δε λογίζεται να υπάρχει μια διαρκώς κλειστή αγορά. Είπε πάντως πως η Επιτροπή είναι έτοιμη να επέμβει αν χρειαστεί.

Επισήμανε ότι είμαστε σταθερά σε μια «ιδιάζουσα» κατάσταση και εξέφρασε την ελπίδα για την επάνοδο του Χρηματιστηρίου σε κανονική λειτουργία σύντομα.

Σε ό,τι αφορά τους περιορισμούς που θα αντιμετωπίζουν οι έλληνες επενδυτές, οι οποίοι δεν θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν χρήματα από τραπεζικούς λογαριασμούς λόγω των κεφαλαιακών περιορισμών, ο κ. Μποτόπουλος είπε πως βρισκόμαστε «σε μια ενδιάμεση κατάσταση» και εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξει σύντονα πλήρης απελευθέρωση.
Πηγή: skai.gr