Το ΔΝΤ επιβεβαιώνει πως δεν συμμετέχει χωρίς δύσκολες αποφάσεις για χρέος & μεταρρυθμίσεις

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν πρόκειται να συνεισφέρει χρηματοδοτικά στο νέο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας έως ότου να ληφθούν «δύσκολες αποφάσεις» τόσο από την πλευρά των Ευρωπαίων για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους όσο και από την πλευρά της Αθήνας για υλοποίηση απαραίτητων μεταρρυθμίσεων, δήλωσε τα βράδυ της Πέμπτης αξιωματούχος του Ταμείου, ουσιαστικά επιβεβαιώνοντας πλήρως το σχετικό δημοσίευμα των «Financial Times».

Μιλώντας σε δημοσιογράφους με προϋπόθεση να μην κατονομαστεί, ο αξιωματούχος επισήμανε πως το ΔΝΤ μπορεί να στηρίξει μόνο ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας, δηλαδή ένα πρόγραμμα που θα διασφαλίζει μεσοπρόθεσμα τη βιωσιμότητα των στόχων του.

Μάλιστα, σε κάποιο σημείο ο αξιωματούχος άφησε να εννοηθεί πως υπάρχει ενδεχόμενο το ΔΝΤ να μην λάβει τελικά μέρος στο νέο πακέτο, σχολιάζοντας με νόημα πως το Ταμείο «μαθαίνει», και θα «ενσωματώσει» την έως τώρα εμπειρία του από τη στήριξη της Ελλάδας στις νέες διαπραγματεύσεις.

Η πηγή δεν έδωσε κάποιο σαφές χρονοδιάγραμμα για τις αποφάσεις του ΔΝΤ, όμως τόνισε πως οι ευρωπαίοι εταίροι και η ελληνική κυβέρνηση έχουν αποφασίσει να μεταθέσουν τις συζητήσεις για ρύθμιση του χρέους και συγκεκριμένες διαθρωτικές μεταρρυθμίσεις για μετά την εκταμίευση της πρώτης δόσης στήριξης από τον μηχανισμό ESM. Συνεπώς, έως τότε το ΔΝΤ δεν θα εμπλακεί χρηματοδοτικά στο νέο πρόγραμμα. «Νομίζω πως όλοι καταλαβαίνουν πως το ΔΝΤ μπορεί να είναι μέσα στη φάση που αυτές οι αποφάσεις από τις δυο πλευρές έχουν ληφθεί», είπε.

Ο αξιωματούχος αποσαφήνισε πάντως πως η αποστολή του Ταμείου στην Αθήνα θα συμμετέχει «ενεργά και πλήρως» στις διαπραγματεύσεις των επόμενων εβδομάδων και διαβεβαίωσε ότι ο ρόλος του οργανισμού δεν έχει αλλάξει. «Δεν είμαστε απλώς ένας παρατηρητής, δεν στεκόμαστε στο περιθώριο».

Ερωτηθείς ειδικά για το ζήτημα του χρέους, ο αξιωματούχος αποσαφήνισε πως το Ταμείο «περιμένει» ότι θα υπάρχει μια «σαφής και συγκεκριμένη» συμφωνία μεταξύ των εταίρων και της Ελλάδας όταν το Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΝΤ θα κληθεί να εξετάσει τη συμμετοχή στο νέο πρόγραμμα. Διευκρίνισε ωστόσο πως ως τώρα δεν έχει γίνει κάποια «λεπτομερής συζήτηση» για τη μορφή που θα λάβει η ελάφρυνση του χρέους.

Ο αξιωματούχος απέφυγε να απαντήσει σε ερώτημα για το σημείο όπου η μη βιωσιμότητα του χρέους θα απαιτήσει «κούρεμα» των δανείων που έχουν δώσει οι εταίροι. Υπενθυμίζεται πως στην επικαιροποιημένη ανάλυσή του για το ελληνικό χρέος, το Ταμείο πρότεινε πολύ μεγάλες επιμηκύνσεις των δανείων στήριξης και 30ετή περίοδο χάριτος πριν την έναρξη αποπληρωμών, προειδοποιώντας όμως πως οι εταίροι ίσως χρειαστεί να δεχτούν «βαθύ κούρεμα» των χρημάτων που τους οφείλονται.

Πολιτικά και χρηματοδοτικά κενά

Το ζήτημα-αγκάθι του χρέους μπορεί να αποδειχτεί τεράστιο πρόβλημα για ορισμένες χώρες της ευρωζώνης, όπως η Γερμανία, με δεδομένο ότι το Βερολίνο θεωρεί τη συμμετοχή του ΔΝΤ ως απαραίτητη προϋπόθεση για τη σύναψη νέου προγράμματος, όμως ταυτόχρονα υπάρχουν μεγάλες επιφυλάξεις απέναντι σε ελάφρυνση του χρέους.

Πέραν όμως του πολιτικού προβλήματος που προκύπτει για την Άνγκελα Μέρκελ, η στάση του Ταμείου, επιβεβαιώνει τις μεγάλες ανησυχίες για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας μας.

Οι δανειστές έχουν εκτιμήσει πως η Ελλάδα χρειάζεται 82 έως 86 δισεκ. ευρώ έως το τέλος του 2018, όμως ο μηχανισμός ESM προτίθεται να συνεισφέρει περίπου 50 δισεκ. ευρώ, αφήνοντας κενό έως και 36 δισεκ. ευρώ, το οποίο θα πρέπει να καλυφθεί από το ΔΝΤ και τις αμφίβολες εισπράξεις του νέου ταμείου αποκρατικοποιήσεων.

Το τρέχον πρόγραμμα του Ταμείου, που κανονικά θα έληγε στα τέλη Μαρτίου του 2016, βρίσκεται στον «πάγο» από τον περσινό Αύγουστο, ενώ εκκρεμούσαν ακόμη εκταμιεύσεις στήριξης ύψους 16,4 δισεκ. ευρώ. Η Αθήνα αιτήθηκε νέα δανειακή στήριξη από το ΔΝΤ την προηγούμενη εβδομάδα.
Πηγή: Αλέξανδρος Μαράκης