CNN: Τα προβλήματα των Κινέζων επενδυτών

Η Κίνα έχει το εξής πρόβλημα: οι πολίτες της έχουν το υψηλότερο ποσοστό αποταμίευσης στον κόσμο αλλά δεν έχουν αρκετές επιλογές για να επενδύσουν τα χρήματά τους – μια πραγματικότητα που συντελεί στη δημιουργία μιας φούσκας, εξήγει το αμερικανικό δίκτυο CNN.

Για πολλά χρόνια, η επενδυτική επιλογή στην Κίνα ήταν η αγορά ακινήτων. Κάποια στιγμή, αυτό είχε νόημα – υπήρχε μεγάλη ζήτηση για ακίνητα στην πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου.

Αλλά όσο οι επενδυτές στρέφονταν στα ακίνητα, η αγορά πλησίαζε σε σημεία κορεσμού. Κάποια ακίνητα έμεναν άδεια, η κατασκευαστική δραστηριότητα επιβραδύνθηκε και οι τιμές υποχώρησαν. Με τις αποδόσεις να υποχωρούν, πολλοί επενδυτές πήραν τα χρήματά τους από τα ακίνητα και τα έβαλαν σε ένα νέο επενδυτικό όχημα: τη χρηματιστηριακή αγορά.

Το κύμα επενδύσεων βοήθησε να ανέλθει η κινεζική χρηματιστηριακή αγορά σε νέα υψηλά επίπεδα. Οι μετοχές στη Σανγκάη κατέγραψαν νέο υψηλό ρεκόρ στα μέσα Ιουνίου, έχοντας ήδη ενισχυθεί κατά 150% τον προηγούμενο χρόνο. Κάποια στιγμή όμως, επήλθε η κατάρρευση, με τις μετοχές να βρίσκονται σε ελεύθερη πτώση τις τελευταίες εβδομάδες, επισημαίνει το CNN στην ιστοσελίδα του.

Καθώς όμως ο μέσος Κινέζος έχει περιορισμένες επενδυτικές επιλογές, κάποια από τα χρήματα επιστρέφουν τώρα στην αγορά ακινήτων, σύμφωνα με έρευνα για τα οικονομικά των κινεζικών νοικοκυριών.

«Αυτό που έχουμε εδώ είναι τα κινεζικά νοικοκυριά με υψηλό ποσοστό αποταμίευσης, με πολλά μετρητά προς επένδυση», εξηγεί ο Μπράιαν Τζάκσον, οικονομολόγος στην IHS Global Insight. «Οι επίσημες επενδυτικές επιλογές στην Κίνα είναι σχετικά περιορισμένες, άρα ο κόσμος στρέφεται μαζικά σε αυτές που είναι διαθέσιμες…και τροφοδοτούν κερδοσκοπικές φούσκες».

Η πρόσφατη άνοδος του χρηματιστηρίου τροφοδοτήθηκε από μη θεσμικούς επενδυτές, πολλοί εκ των οποίων είχαν μικρή εμπειρία στις επενδύσεις και στράφηκαν στις μετοχές αφού είδαν γείτονες και συγγενείς να βγάζουν μεγάλο κέρδος. Πολλοί πιστεύουν ότι η κρατική στήριξη προς τις αγορές κατέστησε τις μετοχές ασφαλή επιλογή.

Αυτή λογική υπάρχει και σε άλλα μέρη, είπε ο Τζάκσον, αλλά οι κερδοσκοπικές φούσκες μπορούν να δημιουργηθούν γρηγορότερα στην Κίνα.

«Το θέμα που έχει η (κινεζική) κυβέρνηση είναι να βρει τρόπο να επεκτείνει τον αριθμό των επενδυτικών επιλογών για να ικανοποιήσει τη ζήτηση των νοικοκυριών για επενδύσεις χωρίς όμως να επιφέρει υπερβολική αστάθεια στο σύστημα», εξήγησε ο οικονομολόγος.
Πηγή: skai.gr