Άνθρωπος του Βαρουφάκη μπλοκάρει έσοδα 260 εκ. ευρώ

Έσοδα ύψους 260 εκατ. ευρώ στερούν από το ελληνικό Δημόσιο, οι –τουλάχιστον – περίεργοι χειρισμοί της νέας διοίκησης της Επιτροπής Παιγνίων (ΕΕΕΠ) του υπουργείου Οικονομικών.

Ο εκλεκτός του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη, νέος πρόεδρος της ΕΕΕΠ Αντώνης Στεργιώτης, γνωστός στην αγορά παίγνιων από την θητεία του στο καζίνο Λουτρακίου, αποφάσισε λίγες μόλις μέρες πριν την λειτουργία των παιγνιομηχανημάτων VLTs από τον ΟΠΑΠ να αλλάξει όλο τον κανονισμό.

Οι αλλαγές που αποφάσισε με διαδικασίες εξπρές ο νεοτοποθετηθής πρόεδρος κατέστησαν στην πράξη την επένδυση του ΟΠΑΠ οικονομικά μη βιώσιμη και αδύνατον να υλοποιηθεί , με αποτέλεσμα ο Οργανισμός να ανακοινώσει την αναστολή του έργου.

Συγκεκριμένα, σε αντίθεση με τις προδιαγραφές που όπως λένε παράγοντες της αγοράς ισχύουν σε άλλες χώρες έθεσε πρόσθετες, αποτρεπτικές προϋποθέσεις για την έκδοση της σχετικής άδειας παίκτη και την προσέλκυση παικτών, μετέβαλλε το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων και το χρόνο συμμετοχής των παικτών. Παράλληλα άλλαξε και συγκεκριμένες τεχνικές προδιαγραφές όπως για παράδειγμα την προβλεπόμενη συμπεριφορά των παικτών δημιουργώντας την ανάγκη αλλαγών στο τεχνολογικό σύστημα οι οποίες με τις πιο μετριοπαθείς προβλέψεις θα χρειαστούν πάνω από έναν χρόνο για να γίνουν.

Με τις αλλαγές και τις τεχνικές προδιαγραφές τους «τινάζοντας στον αέρα» στην πράξη όλο τον σχεδιασμό εγκατάστασης τους, καθώς και την προσδοκία σημαντικών για τον προϋπολογισμό εσόδων τα οποία για την επόμενη διετία εκτιμάται ότι θα ξεπερνούσαν τα 260 εκ. ευρώ. Τα εν λόγω έσοδα θα προέρχονταν από την φορολόγηση των VLTs με συντελεστή 30% στα μικτά έσοδα. Επιπλέον, χάνονται δεκάδες εκατομμύρια για την αγορά από την πρόσληψη προσωπικού για την λειτουργία τους, από την μίσθωση των νέων καταστημάτων και την διαφημιστική προβολή τους.

Σημειώνεται ότι ο ΟΠΑΠ έχει αποκτήσει, έναντι τιμήματος 560 εκατ. ευρώ, την αποκλειστική χρήση για 10 χρόνια 35.000 παιγνιομηχανημάτων (VLTs).
Πηγή: Νίκος Φιλιππίδης