Το ΔΝΤ προτείνει 30ετή περίοδο χάριτος πριν αρχίσει η αποπληρωμή του χρέους

Η Ελλάδα χρειάζεται λύσεις για την ελάφρυνση του χρέους που βρίσκονται «πολύ πέρα» σε σχέση με ό,τι έχουν εξετάσει έως σήμερα οι ευρωπαίοι εταίροι, εκτιμά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στη επικαιροποιημένη έκθεσή του για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, η οποία περιλαμβάνει και τις συνέπειες της παρατεταμένης τραπεζικής αργίας στην οικονομία. Την έκθεση έχει δει αποκλειστικά το πρακτορείο Reuters.

Στην έκθεση, που στάλθηκε στα κράτη της ευρωζώνης λίγες ώρες μετά τη συμφωνία για το νέο ελληνικό πρόγραμμα στη Σύνοδο Κορυφής, το Ταμείο φέρεται να αναφέρει πως οι εταίροι θα πρέπει να δώσουν στην Ελλάδα 30ετή περίοδο χάριτος προτού αρχίσει η αποπληρωμή του συνόλου του χρέους προς τους Ευρωπαίους. Η εν λόγω περίοδος θα πρέπει να περιλαμβάνει και τα δάνεια που θα εκταμιευθούν για το υπό διαπραγμάτευση τρίτο πρόγραμμα στήριξης.

Εναλλακτικές λύσεις για τους πιστωτές θα ήταν είτε η άμεση χρηματοδότηση του ελληνικού προϋπολογισμού κάθε χρόνο, είτε «βαθύ κούρεμα» του χρέους.

Η επιδείνωση της βιωσιμότητας κατά τις τελευταίες εβδομάδες φαίνεται άλλωστε στις εκτιμήσεις του ΔΝΤ για την πορεία του χρέους μέσα στα επόμενα χρόνια. Συγκεκριμένα, το Ταμείο πλέον εκτιμά πως το χρέος θα διαμορφωθεί στο 170% του ΑΕΠ το 2022, τη στιγμή που η συμφωνία με το Eurogroup το 2012 έθετε ως στόχο το «σημαντικά κάτω από το 110%».

Μάλιστα, το χρέος αναμένεται να αγγίξει το 200% μέσα στην επόμενη διετία.

Η έκθεση του Ταμείου περιέχει και πολλά άλλα κρίσιμα σημεία για την Ελλάδα, τα οποία αποκτούν ακόμα μεγαλύτερη βαρύτητα με δεδομένες τις πληροφορίες πως ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας θα χρηματοδοτήσει το νέο πρόγραμμα βοήθειας κατά μόλις 40 έως 50 δισεκ. ευρώ, αφήνοντας κενό έως και 46 δισεκ. σε σχέση με τις ανάγκες της χώρας μας, που εκτιμώνται στα 82 με 86 δισεκατομμύρια.

Μεταξύ άλλων, το Ταμείο προειδοποιεί πως οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας μας μπορεί να ξεπεράσουν το φράγμα του 15% του ΑΕΠ που θεωρείται ασφαλές, γεγονός που σημαίνει πως οι εταίροι ίσως χρειαστούν να αυξήσουν το μέγεθος του νέου προγράμματος στήριξης.

Επιπλέον, από την έκθεση φαίνεται πως το Ταμείο αμφισβητεί έντονα την υπόθεση της Ευρώπης πως η χώρα μας θα μπορέσει να επιστρέψει στις αγορές το 2018, παρά το γεγονός ότι οι εταίροι περιμένουν πως μέρος του κενού που θα αφήσει ο ESM θα πρέπει να καλυφθεί από έξοδο της Αθήνας στις αγορές.

«Ο δανεισμός [της Ελλάδας με επιτόκια κάτω από [κορυφαία αξιολόγηση] ΑΑΑ θα φέρει μόνο μη βιώσιμη δυναμική χρέους για τις επόμενες δεκαετίες», αναφέρει το ΔΝΤ, σύμφωνα πάντα με το Reuters.
Πηγή: skai.gr