Κλείσιμο

Κρίνεται στις Βρυξέλλες το ευρωπαϊκό μέλλον της Ελλάδας

Την πορεία που θα ακολουθήσει η Ελλάδα, αναμένεται να καθορίσει η σημερινή Σύνοδος Κορυφής της Ευρωζώνης αλλά και το έκτακτο Eurogroup που θα προηγηθεί.

Ήδη στις Βρυξέλλες σύμφωνα με πληροφορίες της Καθημερινής εξετάζονται τρία σενάρια: η παροχή νέου προγράμματος με σκληρές μεταρρυθμίσεις, η εισαγωγή παράλληλου νομίσματος με τη χώρα να διατηρείται σε καραντίνα αλλά τυπικά εντός ευρώ και τέλος ελεγχόμενη χρεοκοπία και έξοδος από το ευρώ με παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας προς την Ελλάδα.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, οι 16 από τις 18 χώρες της Ευρωζώνης είναι υπέρ του τρίτου σεναρίου. Τα δύο μόνο μέλη που είναι εναντίον αυτής της τρίτης λύσης, είναι η Γαλλία και η Κύπρος, με το Παρίσι, σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, να αμφιταλαντεύεται.

Το τρίτο σενάριο μάλιστα προκρίνεται ως το πλέον φθηνό για τα κράτη-μέλη και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, καθώς βάζει τέλος στις δυνητικές ζημιές.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος που ανέλαβε υπουργός Οικονομικών και ο Αλέξης Τσίπρας που μεταβαίνουν στις Βρυξέλλες, θα παρουσιάσουν στους εταίρους ως νέα ελληνική πρόταση μια παραλλαγή των θέσεων Γιούνκερ αλλά με σημαντικές εκπτώσεις σε θέματα όπως το ασφαλιστικό, την κατάργηση του ΕΚΑΣ, τους φόρους υπέρ τρίτων και την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ.

Ωστόσο, όπως μεταδίδεται από τα μεγάλα ευρωπαϊκά κέντρα, η πρόταση Γιούνκερ δεν μπορεί να αποτελέσει πλέον βάση συζήτησης, όχι μόνο επειδή το προηγούμενο πρόγραμμα έχει εκπνεύσει αλλά και διότι το τελευταίο δεκαήμερο όλα τα οικονομικά μεγέθη της χώρας έχουν επιδεινωθεί.

Η ελληνική πρόταση θα εξετασθεί σήμερα στο Eurogroup που συνεδριάζει στις 2 μετά το μεσημέρι και στη Σύνοδο Κορυφής, που θα ακολουθήσει στις 7 ώρα Ελλάδος.
Πηγή: skai.gr