Σταθάκης: Ή η ΕΚΤ κρατά ζωντανές τις τράπεζες, ή θα βρεθούν σε δεινή κατάσταση

"Λεφτά υπάρχουν" μέχρι την Παρασκευή για τις ελληνικές τράπεζες, αν η ΕΚΤ απλώς συνεχίσει να κρατάει παγωμένο τον ELA, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης σε συνέντευξή του στο BBC.

Ο υπουργός όμως απηύθυνε δραματική προειδοποίηση ότι στο ενδεχόμενο που η ΕΚΤ αποφασίσει να μειώσει τον ELA, τότε οι τράπεζες θα βρίσκονταν σε δεινή κατάσταση.

"Καταρχάς η ΕΚΤ πρέπει να τηρεί τις ελληνικές τράπεζες ζωντανές για διάστημα μίας εβδομάδας έως 10 ημερών, έτσι ώστε οι συνομιλίες διάσωσης να μπορούν να εξελιχθούν εν τω μεταξύ, ανάμεσα στην Αθήνα και τους πιστωτές της, τις κυβερνήσεις της ευρωζώνης και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο", αναφέρει το BBC επικαλούμενο τη συνέντευξη του υπουργού και συνεχίζει ότι "στην καλύτερη περίπτωση", όπως ανέφερε ο υπουργός, η ΕΚΤ θα παράσχει επιπλέον 3 δισ. ευρώ με τη μορφή έκτακτης χορήγησης ρευστότητας (ELA)εντός της ημέρας.

Ο Γιώργος Σταθάκης σημείωσε ακόμη η ελληνική πρόταση θα βασιστεί στην επιστολή του κ. Τσίπρα προς τους πιστωτές, την περασμένη εβδομάδα, όταν δέχθηκε τις περισσότερες από τις προτάσεις των εταίρων για περικοπές δαπανών, αυξήσεις φόρων και διαρθρωτικές οικονομικές μεταρρυθμίσεις, καθώς και μικρές αλλαγές στη φύση των προτεινόμενων περικοπών στις συντάξεις.

Η κυβέρνηση θέλει μια βιώσιμη περικοπή του χρέους κατά 30%, σύμφωνα με την έκθεση βιωσιμότητας του χρέους του ΔΝΤ την περασμένη εβδομάδα και κάτι τέτοιο σύμφωνα με τον υπουργό θα μπορέσει να συμβεί είτε μέσω της άμεσης διαγραφές, είτε μέσω επιμήκυνσης της περιόδου αποπληρωμής.

"Η κυβέρνησή μας δεν
έχει καμία εντολή για αποχώρηση από την ευρωζώνη" επισήμανε εξάλλου ο υπουργός Οικονομίας.
Πηγή: skai.gr - ΑΜΠΕ