S&P's: Πιθανότερο ένα Grexit, χαμηλό το ρίσκο μετάδοσης της κρίσης στην Ευρωζώνη

Ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poors εκτιμά ότι ένα Grexit είναι πλέον πιθανότερο, μετά από το αποτέλεσμα του χθεσινού δημοψηφίσματος.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Reuters, το στέλεχος της S&P's, Moritz Kraemer υποστήριξε ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος περιόρισε, τόσο το χώρο της Ελλάδας, όσο και της Ευρωζώνης για ελιγμούς, σε μία ήδη δύσκολη διαπραγμάτευση για το χρέος.

«Εκτιμούμε ότι είναι πιθανότερο πλέον να συμβεί ένα Grexit, επειδή είναι ιδιαιτέρως δύσκολο για τον Τσίπρα να υπαναχωρήσει μετά από μία τέτοια νίκη  στη συμφωνία που βρισκόταν πάνω στο τραπέζι προηγουμένως».

Ωστόσο, ο Kraemer δεν αναμένει να υπάρξει καμία ιδιαίτερη επίπτωση για τις άλλες υπερχρεωμένες χώρες της Ευρωζώνης. Κατά μέσο όρο οι απώλειες από ένα ενδεχόμενα Grexit εκτιμώνται ότι μπορούν να φτάσουν στο 3 με 4% του ΑΕΠ για κάθε μία από τις 18 χώρες της Ευρωζώνης, αλλά αυτές οι απώλειες θα μπορούσαν να μοιραστούν στις επόμενες δεκαετίες.

Το ίδιο θα συνέβαινε και σε άλλες χώρες που συνορεύουν με την Ελλάδα, αλλά δεν ανήκουν στην Ευρωζώνη, όπως η Βουλγαρία, η Αλβανία και τα Σκόπια.

Η εκτιμησή μας μέχρι τώρα είναι ότι δεν πιστεύουμε ότι θα μπορούσε να υπάρξει μία αλυσιδωτή αντίδραση από ένα Grexit στις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.
Πηγή: skai.gr