Κατσέλη: Δεν υπάρχει από ελληνικής πλευράς σχέδιο για κούρεμα καταθέσεων

«Η φερεγγυότητα των ελληνικών τραπεζών ελέγχεται από την ΕΚΤ. Όσο πιο γρήγορα επιστρέψουμε στην ομαλότητα, τόσο πιο γρήγορα θα αποφύγουμε τα δυσάρεστα», δήλωσε το Σάββατο η Λούκα Κατσέλη, αναφορικά με το δημοσίευμα «βόμβα» της εφημερίδας Financial Times, που αναφέρει ότι οι ελληνικές τράπεζες καταρτίζουν σχέδια έκτακτης ανάγκης για «κούρεμα» καταθέσεων κατά τουλάχιστον 30% για αποταμιεύσεις από 8.000 ευρώ και πάνω.

Η κα Κατσέλη διέψευσε κατηγορηματικά εκ νέου ότι υπάρχει, από ελληνικής πλευράς, τέτοιο σχέδιο.

Η επικεφαλής της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας είπε ότι και από την Τρίτη θα υπάρχει στις τράπεζες capital control, αλλά το ύψος του θα καθοριστεί από τη ρευστότητα που θα μας δώσει η ΕΚΤ στη συνεδρίαση της Δευτέρας.

Εξήγησε ότι το όριο των 60 ευρώ που ίσχυσε αυτή την εβδομάδα θα έχει ισχύ μέχρι τη Δευτέρα το βράδυ, επαναλαμβάνοντας ότι τα χρήματα που έχουμε τώρα επαρκούν μέχρι τότε.

Είπε επίσης ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα την Τρίτη, αν όχι την Τετάρτη να ανοίξουν οι τράπεζες «αφού προηγουμένως θα έχουμε μάθει το όριο των αναλήψεων», τονίζοντας ότι θα υπάρξουν όμως περιορισμοί.

Με σημερινές του δηλώσεις, ο πρώην υπουργός Νίκος Χριστοδουλάκης είπε πως όλα θα εξαρτηθούν από το ύψος της ρευστότητας που θα δώσει η ΕΚΤ. Χαρακτήρισε ένα ενδεχόμενο κούρεμα των καταθέσεων, ως θανάσιμο πλήγμα για τον κόσμο. Όπως είπε αυτοί που χαίρονται σήμερα είναι όσοι έβγαλαν τα χρήματα τους στο εξωτερικό και όχι οι μισθωτοί, οι φτωχοί και οι άνεργοι.
Πηγή: skai.gr