Κερέ: Ένα Grexit δυστυχώς δεν μπορεί πια να αποκλειστεί

Ανοιχτό το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ άφησε για πρώτη φορά τη Δευτέρα ο Μπενουά Κερέ, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, στην πρώτη και πλέον ξεκάθαρη τοποθέτηση από ανώτατο αξιωματούχο της Ευρωτράπεζας πως η συμμετοχή της Ελλάδας στο κοινό νόμισμα δεν θεωρείται πλέον δεδομένη.

«Η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη, που ήταν κάτι θεωρητικό, δυστυχώς δεν μπορεί πλέον να αποκλειστεί», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κερέ στη γαλλική εφημερίδα Les Echos, προσθέτοντας πως αυτό είναι «αποτέλεσμα της απόφασης της ελληνικής κυβέρνησης να θέσει τέλος στις συζητήσεις με τους πιστωτές της».

Επισήμανε δε πως σε περίπτωση Grexit η λιτότητα που θα επιβληθεί στην ελληνική οικονομία και κοινωνία «θα είναι ακόμα πιο πικρή», ενώ συνάμα η χώρα μας δεν θα μπορεί να βασιστεί στην αλληλεγγύη της ευρωζώνης. «Η επιθυμία της ΕΚΤ και των ευρωπαϊκών Αρχών είναι η Ελλάδα να μείνει στη ζώνη του ευρώ», συμπλήρωσε.

Ο στενός συνεργάτης του Μάριο Ντράγκι δήλωσε ωστόσο βέβαιος ότι, μολονότι το πρόγραμμα στήριξης εκπνέει στις 30 Ιουνίου, με ένα «Ναι» στο δημοψήφισμα οι εταίροι «με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, θα βρουν τα μέσα για να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους» προς την Ελλάδα.

Αντίθετα, σε περίπτωση που επικρατήσει το «Όχι», προειδοποιεί ότι «θα είναι πολύ δύσκολο να ανανεωθεί ο πολιτικός διάλογος», καθότι θα συνιστά απόρριψη της προσφοράς των 18 υπόλοιπων κρατών-μελών του ευρώ, τη στιγμή μάλιστα που το Eurogroup «ξεκάθαρα εκτιμά πως οι προτάσεις των τριών θεσμών είναι στο όριο του τι είναι αποδεκτό».

Όσον αφορά την απόφαση της ΕΚΤ να μην αυξήσει τον ELA για τις ελληνικές τράπεζες την Κυριακή, ο κ. Κερέ δήλωσε πως η έκτακτη ρευστότητα δεν μπορούσε να αυξηθεί με δεδομένη την απόφαση του Eurogroup να μην παρατείνει το ελληνικό πρόγραμμα. Διευκρίνισε πάντως ότι η απόφαση δεν δημιουργεί μια «μια αναστρέψιμη κατάσταση».

Τέλος, σχετικά με τον κίνδυνο εξάπλωσης της ελληνικής κρίσης, ο κ. Κερέ αποσαφήνισε πως η Ευρωτράπεζα είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή της για να προστατεύσει το κοινό νόμισμα, αλλά ακόμα και να δημιουργήσει «νέα εργαλεία», που θα συνάδουν με την εντολή της.
Πηγή: skai.gr