Ο χρόνος για την Ελλάδα εξαντλείται διαμηνύει ο Βάιντμαν, πιο διαλλακτικός ο Νοβότνι

Ο χρόνος που έχει η Αθήνα για να φτάσει σε συμφωνία με τους δανειστές εξαντλείται, δήλωσε σήμερα Δευτέρα ο πρόεδρος της γερμανικής ομοσπονδιακής τράπεζας (Bundesbank) Γενς Βάιντμαν, κρούοντας εμμέσως πλην σαφώς εκ νέου τον κώδωνα του κινδύνου για τις ελληνικές τράπεζες.

Μιλώντας στη Φρανκφούρτη λίγες ώρες πριν την εμφάνιση του Μάριο Ντράγκι ενώπιον της Ευρωβουλής, αλλά και την κρίσιμη συνεδρίαση του διοικητικού συνεδρίου της ΕΚΤ για τη στήριξη των ελληνικών τραπεζών, ο κ. Βάιντμαν υπογράμμισε ότι πλέον οι εξελίξεις εξαρτώντας από την ελληνική κυβέρνηση.

Πιο διαλλακτικός εμφανίστηκε ωστόσο ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Αυστρίας, Έβαλντ Νοβότνι, σημειώνοντας ότι είναι πολύ νωρίς να πούμε πότε θα μειωθεί η παροχή έκτακτης ρευστότητας (ELA) στις ελληνικές τράπεζες.

Προσέθεσε πάντως πως σε πολλούς κόλπους υπάρχει μεγάλη ανησυχία για το ενδεχόμενο μη επίτευξης συμφωνίας μεταξύ της Αθήνας και των πιστωτών της.

Η αξιολόγηση για τη φερεγγυότητα των ελληνικών τραπεζών θα μπορούσε να αλλάξει εάν η χώρα καταστεί αφερέγγυα (insolvent), υπογράμμισε εν το μεταξύ σε δηλώσεις της στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt η Έλκε Κένιγκ, ανώτατο στέλεχος του ενιαίου μηχανισμού εκκαθαρίσεως προβληματικών τραπεζών (SRM).

«Η ΕΚΤ έχει εκτιμήσει ότι οι ελληνικές τράπεζες είναι φερέγγυες. Αυτό ενδέχεται να αλλάξει εάν η ώρα καταστεί αφερέγγυα», δήλωσε χαρακτηριστικά η κ. Κένιγκ, τη στιγμή που η χώρα μας οφείλει 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ στο ΔΝΤ στα τέλη Ιουνίου και 6,7 δισ. στην ΕΚΤ μεταξύ Ιουλίου και Αυγούστου.
Πηγή: skai.gr