Βαρουφάκης: Άμεσα συμφωνία με Μέρκελ παρούσα - Δεν μπορεί να αποκλειστεί Grexit

Tην πεποίθηση πως μία συμφωνία με τους πιστωτές είναι δυνατή, και μάλιστα μπορεί "να επιτευχθεί μέσα σε μία νύχτα", εφόσον η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ είναι παρούσα στις διαπραγματεύσεις, εκφράζει στη γερμανική εφημερίδα Βild ο Γιάννης Βαρουφάκης. "Μπορεί να επιτευχθεί μια συμφωνία μέσα σε μία νύχτα. Αλλά η καγκελάριος θα πρέπει να είναι εδώ" αναφέρει χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών.

Η κυβέρνηση του Τσίπρα θέλει να αποφύγει μία έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη τονίζει. "Πιστεύω πως το Grexit δεν είναι συνετή λύση, όμως κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει τίποτα, εδώ δεν μπορώ να αποκλείσω πως μια μέρα ένας κομήτης θα χτυπήσει τη Γη" σημειώνει πάντως ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Ο κ. Βαρουφάκης ζητεί αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, η οποία και θα διασφαλίσει την πληρωμή του.“Δεν θέλουμε άλλα χρήματα, η Γερμανία και η υπόλοιπη ευρωζώνη ήδη έχουν δώσει υπερβολικά πολλά χρήματα στην Ελλάδα” διευκρινίζει. “Θα έλεγα αμέσως 'ναι' σε μια τέτοια συμφωνία με αναδιάρθρωση χρέους και η Ελλάδα θα παραιτούνταν από κάθε περαιτέρω βοήθεια αν η ΕΚΤ, το ΔΝΤ και η ΕΕ θα προσέφεραν κούρεμα χρέους" προσθέτει.

Yanis Varoufakis: Interview mit Griechenlands Finanzminister
Φωτό Bild

Παράλληλα, αναγνωρίζει πως υπάρχουν προβλήματα στην ελληνική φορολογική διοίκηση, ιδίως στο θέμα του ΦΠΑ. "Ξέρετε ποιο είναι το μεγαλύτερο πρόβλημά μας με τον ΦΠΑ; Ότι δεν μπορούμε να τον εισπράξουμε" σημειώνει. “Ακούγεται τρελό, αλλά έτσι είναι: Όσο υψηλότερος ο φορολογικός συντελεστής, τόσο λιγότερο πρόθυμοι είναι οι άνθρωποι να πληρώνουν, και μετά αισθάνονται ότι έχουν δικαίωμα να μην πληρώσουν περισσότερα” υποστηρίζει.

Όσον αφορά τος ναυάγιο στις Βρυξέλλες, ο υπουργός Οικονομικών υποστηρίζει ότι η Ελλάδα ήταν έτοιμη να συνεχίζει τις συζητήσεις, αλλά οι αξιωματούχοι της ΕΕ και του ΔΝΤ είπαν ότι δεν είχαν την εξουσιοδότηση για περαιτέρω διαβουλεύσεις.

"Μόνο πολιτική σκοπιμότητα μπορεί κάνεις να διακρίνει στην επίμονη των θεσμών για νέες περικοπές στις συντάξεις", αναφέρει από την πλευρά του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε δήλωσή του στην Εφημερίδα των Συντακτών, λίγες ώρες μετά τις άκαρπες διαπραγματεύσεις.


Πηγή: skai.gr