Handelsblatt: Η ΕΚΤ δεν θα έκοβε αμέσως τον ELA, ακόμα κι αν δεν πληρωθεί το ΔΝΤ

Η ΕΚΤ δεν θα διέκοπτε αμέσως τη στήριξη που παρέχει στην Ελλάδα σε περίπτωση που η χώρα μας δεν καταφέρει να καταβάλει εγκαίρως μια δόση στο ΔΝΤ, σύμφωνα με πληροφορίες της γερμανικής οικονομικής εφημερίδας Handelsblatt.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η ΕΚΤ θα μπορούσε να συνεχίσει την παροχή έκτακτης ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες, χωρίς απαραίτητα να μειώσει το ύψος της βοήθειας, παρά την αποτυχία πληρωμής του Ταμείου.

Η Ευρωτράπεζα θα έπρεπε να αξιολογήσει την κατάσταση, σημειώνει η εφημερίδα, όμως δεν θα χρειαζόταν να διακόψει αμέσως την παροχή ELA. Τυχόν διακοπή θα μπορούσε να προκαλέσει περιβάλλον έντονης αβεβαιότητας στην ελληνική αγορά και μεγάλη εκροή καταθέσεων, περαιτέρω αποδυναμώνοντας ένα τραπεζικό σύστημα που ήδη στηρίζεται με έκτακτη ρευστότητα ύψους 80 δισ. από το Ευρωσύστημα.

Τη Δευτέρα πάντως, το γερμανικό οικονομικό πρακτορείο MNI μετέδωσε πως τυχόν μη πληρωμή του ΔΝΤ θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση του «κουρέματος» των εγγυήσεων που ζητά η ΕΚΤ ως αντάλλαγμα για την έκτακτη ρευστότητα, κίνηση που ουσιαστικά θα ισοδυναμούσε με περιορισμό της πρόσβασης των ελληνικών ιδρυμάτων στο μηχανισμό του ELA.

Η χώρα μας θα πρέπει να καταβάλει σχεδόν 2 δισεκατομμύρια ευρώ στο ΔΝΤ μεταξύ 5 Ιουνίου και 13 Ιουλίου. Ο δυσκολότερος μήνας είναι ο Ιούνιος, καθώς θα πρέπει να πληρωθούν τέσσερις δόσεις, συνολικού ύψους 1,5 δισ. Για τον Ιούλιο είναι προγραμματισμένη μόνο μια δόση, αξίας περίπου 400 εκατ. ευρώ.

Επιπλέον, σύμφωνα πάντα με τη Handelsblatt, και ο μηχανισμός EFSF είναι απίθανο να ζητήσει την αποπληρωμή των δικών του δανείων προς την Ελλάδα, όπως δικαιούται να κάνει σε περίπτωση που το ΔΝΤ καταγγείλει μη πληρωμή από τη χώρα μας.
Πηγή: skai.gr