Η Ελλάδα δεν βαθμολογείται με «πτώχευση» ακόμα κι αν δεν πληρώσει ΔΝΤ ή ΕΚΤ

Τρεις από τους τέσσερις μεγαλύτερους οίκους αξιολόγησης δεν προτίθενται να υποβαθμίσουν την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας στο επίπεδο της χρεοκοπίας σε περίπτωση που η χώρα μας δεν καταβάλει εγκαίρως κάποια πληρωμή στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ή την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, όπως δήλωσαν αρμόδια στελέχη των οίκων στο πρακτορείο Reuters.

Στελέχη της Standard & Poor’s, της Fitch και της DBRS, εξήγησαν στο Reuters πως το ΔΝΤ και η ΕΚΤ δεν λογίζονται ως τυπικοί πιστωτές και συνεπώς μια αποτυχία πληρωμής δεν θα οδηγούσε σε αξιολόγηση χρεοκοπίας, αν και κατά πάσα πιθανότητα θα προκαλούσε περαιτέρω υποβάθμιση του αξιόχρεου της χώρας μας.

Ελαφρώς διαφορετική στάση τηρεί ο τέταρτος μεγάλος οίκος, η Moody’s, η οποία συμφωνεί μεν πως μια αποτυχία έγκαιρης πληρωμής του ΔΝΤ δεν θα συνιστά χρεοκοπία, όμως δεν έχει την ίδια άποψη και για την ΕΚΤ.

Η στάση των τεσσάρων οίκων – ειδικά αναφορικά με το ΔΝΤ – είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς η ΕΚΤ στηρίζεται στις αξιολογήσεις τους ώστε να αποφασίσει αν μπορεί να δεχτεί ελληνικούς τίτλους ως εγγυήσεις για την παροχή έκτακτης ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες (μηχανισμός ELA).

Υπενθυμίζεται πως η χώρα μας θα πρέπει να καταβάλει στο ΔΝΤ σχεδόν 1 δισ. ευρώ τον Μάιο (200 εκατ. στις 6 Μαΐου και περίπου 750 εκατ. στις 12 Μαΐου), τη στιγμή που τα ταμειακά διαθέσιμα του Δημοσίου είναι ιδιαίτερα περιορισμένα.

Η κυβέρνηση έχει στείλει μικτά μηνύματα για το αν προτίθεται να πληρώσει το χρέος προς το ΔΝΤ εάν αυτό σημαίνει πως δεν θα έχει τους πόρους να καταβάλει μισθούς και συντάξεις στα μέσα και τα τέλη του μήνα.

Ωστόσο – με βάση τη στάση των οίκων αξιολόγησης – ακόμα κι αν η Ελλάδα γίνει η πρώτη ανεπτυγμένη χώρα στην ιστορία που δεν πληρώνει εγκαίρως μια οφειλή προς το Ταμείο, αυτό δεν θα σημαίνει αυτόματα πως θα υπάρξουν υποβαθμίσεις σε χρεοκοπία, υποβαθμίσεις που θα υποχρέωναν την ΕΚΤ να διακόψει τη στήριξη του τραπεζικού τομέα.
Πηγή: skai.gr