Κλείσιμο

Χωρίς υπογραφές η συνάντηση Τσίπρα-Μίλερ, στον απόηχο του μηνύματος της Κομισιόν

Η Ελλάδα στηρίζει το έργο της κατασκευής του αγωγού που θα μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο μέσω της Τουρκίας, το οποίο θα είναι προς όφελος της Ευρώπης, δήλωσε μετά τη συνάντησή του με τον έλληνα πρωθυπουργό ο επικεφαλής της ρωσικής Gazprom, Αλεξέι Μίλερ.

Κατά τη συνάντηση δεν έκλεισε κάποια συμφωνία, ούτε υπογράφηκε κάποιο έγγραφο.

Προσέθεσε ότι το έργο θα γίνει με τους κανόνες της Ε.Ε. με κονσόρτσιουμ εταιρειών, στο οποίο θα συμμετέχουν και ευρωπαϊκές εταιρείες, και με συνολικό όφελος 47 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αεριού κατ’ έτος, που θα μπορούν να προμηθευτούν οι ευρωπαίοι καταναλωτές.

Μήνυμα από Κομισιόν

«Κάθε αγωγός και κάθε πρότζεκτ» που διέρχεται από κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης «πρέπει να συμμορφώνεται με τη νομοθεσία της Ε.Ε.», τόνισε σήμερα Τρίτη εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αναφερόμενη στο ενδεχόμενο συμφωνίας μεταξύ της Gazprom και της ελληνικής κυβέρνησης για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου South Stream και επί ελληνικού εδάφους.

Η εκπρόσωπος Άννα-Κάισα Ιτκόνεν υπογράμμισε πως η Κομισιόν είναι έτοιμη να δώσει τεχνικές συμβουλές για την κατασκευή του εν λόγω αγωγού, όμως διευκρίνισε ότι ακόμα οι Βρυξέλλες δεν έχουν κανένα απτό στοιχείο για τα σχέδια της ρωσικής εταιρείας ή της Αθήνας.

Υπενθυμίζεται πως ο αγωγός (Turkish Stream) τον οποίο συζητούν Ελλάδα και Gazprom είναι στην ουσία ο αντικαταστάτης του αγωγού South Stream, ο οποίος θα περνούσε από τη Βουλγαρία, αλλά εν τέλει ακυρώθηκε μετά από αντιδράσεις της Ε.Ε.

Βασικό ζήτημα για την Ευρώπη στην περίπτωση του South Stream ήταν πως η Gazprom δεν ακολουθούσε τους ευρωπαϊκούς κανόνες περί ανταγωνισμού, που υπαγορεύουν πως ένας παραγωγός αερίου δεν μπορεί να είναι και διαχειριστής του δικτύου μεταφοράς. Παράλληλα, οι ευρωπαϊκοί κανόνες προσβλέπουν πως οι διαχειριστές θα πρέπει να επιτρέπουν και σε ανταγωνιστές να χρησιμοποιούν τους αγωγούς τους.

Τόσο ο αγωγός South Stream όσο και ο Turkish Stream επιτρέπουν στη Gazprom να παρακάμψει την Ουκρανία για τις εξαγωγές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, τη στιγμή που Μόσχα και Δύση εμπλέκονται στη χειρότερη γεωπολιτική σύγκρουσή τους από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου.

Η Κομισιόν αναμένεται να εξαπολύσει κατηγορίες περί μονοπωλίου κατά της Gazprom αύριο Τετάρτη.

Απάντηση Λαφαζάνη

Από την πλευρά του, ο υπουργός ενέργειας Παναγιώτης Λαφαζάνης, ερωτηθείς για τις επιφυλάξεις της Κομισιόν για το έργο είπε ότι είναι αδιανόητο για την Ευρώπη να εγκρίνει ανταγωνιστικό αγωγό, όπως είναι ο TAP, που θα μεταφέρει το φυσικό αέριο του Αζερμπαϊτζάν και να μην εγκρίνει τον ρωσο-τουρκοελληνικό αγωγό.

Ο κ. Λαφαζανης διευκρίνισε ότι σήμερα δεν υπεγράφη κάποια συμφωνία, οι συζητήσεις θα συνεχισθούν και αν και εφόσον ολοκληρωθούν θετικά η Ελλάδα θα αποκομίσει άμεσα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα οφέλη.
Πηγή: Νίκος Υποφάντης - Αλέξανδρος Μαράκης